Tuomas Kyrön Kunkku yllättää

Romaani kääntää päälaelleen historiaa roppakaupalla. Suomi on kuin Ruotsi, kuningaskunta, jota hallitsee Kalle XIV Penttinen.

kulttuuri
Tuomas Kyrö.
Humoristi Tuomas Kyrö on kirjoittanut kirjan Suomesta kuningaskuntana, jota hallitsee Kalle IVX Penttinen. Nadja Nowak ja Seppo Puttonen haastattelevat Kunkun luojaa.

Suomalaiset ovat avoimia, puheliaita, huomioivat toisensa, halaavat kun näkevät, ymmärtävät kun eroavat ja nousukausi on jatkunut pian kaksisataa vuotta. Ruotsi on puolestaan sodista kärsinyt takapajuinen maa.

Kuninkaasta tulee pudokas Pena, joka tukityöllistyy elektroniikkaliikkeeseen. Hänen poikansa Veikko on vankilassa, tytär Irma makaa kotona toimettomana. Ainoastaan Valma-tytär pärjää jotenkuten.

Kyrö tutkii mitä ihmisestä jää jäljelle kun häneltä riisutaan kaikki. Hän kirjoittaa, että kaikilla ihmisillä on merkitys toisilleen, eikä ilman muita ole meitä.

Tuomas Kyrön romaani yllättää, kun muistelee hänen edellistä hienoa teostaan Kerjäläinen ja jänis. Se on surullisen haikea ja pienisuuri kirja hyljeksytyistä. Ylipursuavan karnevalistisesta Kunkusta tulee mieleen hänen aiemmat romaaninsa Benjamin Kivi ja 700 grammaa.