1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymppiluokalle koiran kanssa

Kouvolan Valkealassa opiskelijoilla on koira mukanaan oppilaitoksessa. Ne makaavat luokassa pulpetin vieressä sillä aikaa, kun tytöt opiskelevat koirateoriaa. Alkuvaikeuksien jälkeen yhteiselo on sujunut ongelmitta.

Liisa Teronen opiskelee Riemu-pennun kanssa Kymppikennelissä Valkealan kristillisellä kansanopistolla. Kuva: Kirsi Partanen / Yle

Liisa Teronen sai Riemu-koiranpennun juuri ennen koulun alkua. Terosen vanha koira ei enää jaksanut harrastaa, joten Riemu tuli tarpeeseen. Opiskelu nyt kolmen kuukauden ikäisen labradorinnoutajan kanssa on sujunut hyvin, vaikka Riemu onkin innokas ystävystymään muiden koirien kanssa.

- Riemu haluaisi olla kaikkien kanssa. Kaikki eivät aina välttämättä haluaisi olla sen kanssa, kun se rakastaa kaikkia vähän liikaakin, Teronen sanoo.

Teronen on yksi Valkealan kristillisen kansanopiston Kennelkymppi-luokan kymmenestä oppilaasta. Luokalla on tarkoitus korottaa peruskoulun arvosanoja, sekä oppia koiranhoitoa ja -käsittelyä. Opiskelijoilla on koira mukanaan sisäoppilaitoksessa ja luokassa ne makaavat pulpetin vieressä sillä aikaa, kun tytöt opiskelevat koirateoriaa. Opiskeluun kuuluu myös runsaasti liikuntaa ja ulkoilmaopetusta.

- En päässyt opiskelemaan hakemaani paikkaan. Harrastuskaverini kertoivat tästä, joten tulin tänne, Teronen kertoo.

Terosen labradorinnoutajan lisäksi oppitunneilla mukana ovat samojedinkoira, saksanpaimenkoira, bordercollie, pitkä- ja lyhytkarvainen collie, lapinkoira, chihuahua, sekä kääpiösnautseri. Koiran omistaminen ei kuitenkaan ole edellytys kouluun pääsemiselle.

- Opettajilla on koira mukana, itsellänikin on neljä koiraa. Aina sellainen tarvittaessa järjestetään, sanoo ryhmänohjaaja Enni Aalto.

Ensimmäisen viikon jälkeen yhteiselo luokassa lähti sujumaan moitteettomasti.

- Koirat rauhoittuvat aika nopeasti oppitunnin alettua. Välituntisin tytöt käyttävät koiria ulkona ja pentuja hieman useammin, Aalto kertoo.

Koulun ensimmäinen tavoite on numeroiden korottaminen ja jatko-opiskelupaikan löytyminen kevään yhteishaussa. Tytöt myös toivovat oppivansa lisää koirista.

- Touhuamme täällä mahdollisimman paljon. Keskiviikkona kävimme Repoveden kansallispuistossa, nyt olemme menossa Kouvolaan agilityyn. Käymme erilaisia lajeja läpi, jotta jokainen löytäisi oman juttunsa, Aalto sanoo.