Korkman: Eurooppa elpyy hitaasti

Silvio Berlusconia Aalto-yliopiston professori kuvaa täystuholaiseksi, joka on jo parikymmentä vuotta pystynyt estämään kaiken Italian kaipaaman kehityksen.

talous
Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman.
Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman.Yle

Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman näkee yhä paljon ongelmia Suomen ja Euroopan talouksien elpymisen tiellä.

Suomessa loiva käännös parempaan suuntaan voi tapahtua vuoden sisällä, mutta Korkmanin mukaan Suomi kärsii pahoin viennin supistumisesta ja heikoista näkymistä: paperiteollisuus näivettyy ja Nokia-vetoinen itc-klusteri on romahtanut. Lisäksi maailmalla ei investoida, joten suomalainen konepajateollisuus kärsii.

Korkmanin mukaan Tilastokeskuksen varsin hyviä lukuja on vaikea uskoa. Talouden heikkous on nyt siirtymässä kulutuskysynnän hiipumisen myötä kotimarkkinoille, mikä näkyy työttömyysluvuissa.

Suomen velkaantumisen kasvua Korkman ei näe suurena huolena. Varsinainen ongelmamme on julkisen talouden kestävyysvaje. Onneksi hallitus on tähän pyrkinyt tarttumaan, Korkman sanoo.

"Fed oikealla linjalla, euron kallistuminen ongelma"

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin tekemää päätöstä elvytyspoliitikan jatkamisesta Korkman kehuu.

Maailmalla on merkkejä elpymisestä, ja keskuspankin keinoilla varmistetaan myönteisen kehityksen jatkuminen. Yhdysvalloissa ongelmana on, että demokraatit ja republikaanit riitelevät raivoisasti finanssipolitiikasta ja velkakatosta.

Suomen ja Euroopan kannalta Yhdysvalloissa tehdyt päätökset merkitsevät dollarin heikkenemistä edelleen, mikä on hankalaa euron kannalta. Euroopan kilpailukyky heikkenee. Euroopan keskuspankille Korkman huomauttaa, ettei euron kallistumisessa ole näissä oloissa järkeä.

Ylen Radio 1:n haastatteleman Korkmanin mukaan Eurooppa on elpymässä, mutta taloudella on vielä paljon ongelmia, eivätkä näkymät ole erityisen hyviä. Eurooppa on yhä maailmantalouden heikoin kolkka.

Hyvin pärjänneessä Ruotsissakin on ongelmia. Saksa sentään kotimainen kulutus kasvaa, mikä helpottaa myös kriisimaiden tilannetta. Perinteisten kriisimaiden ongelmat kuitenkin jatkuvat.

"Berlusconi on täystuholainen"

Korkman arvostelee erityisen kovin sanoin Italian asioiden hoitoa. Pelkona on, että Italia ajautuu hallitsemattomaan velkasaneeraukseen. SIlloin olisi todellinen kriisi käsillä.

Korkmanin mukaan Italia on maa, jossa ei ole aikoihin nähty toimintakykyistä hallitusta. Jos leviää pelko, ettei Italia kykene hoitamaan suurta velkaansa, pyrkivät kaikki veloista irti ja kierre leviää kaikkialle Eurooppaan.

Korkmanin mukaan poliitiikassa sitkeästi pysyttelevä entinen pääministeri Silvio Berlusconi on ollut täystuholainen, joka on pystynyt jo parikymmentä vuotta estämään kaiken Italian kaipaaman kehityksen.

On katastrofi, että Berlusconi pystyy edelleen estämään Italiaa kääntymästä paremmalle polulle, Korkman huokaisee.

Myös Ranska on maa, joka kaipaa merkittäviä uudistuksia eläkejärjestelmiin, työmarkkinoihin ja kilpailukykyyn. Presidentti Francois Hollandilla on vastassa hankala ay-liike.

Ranskan talous taapertaa kuitenkin eteenpäin jollain tavalla. Talouden elpyminen voisi pelastaa Ranskan, hän arvioi.

Kreikka saanee velkojaan anteeksi

Korkmanin mukaan Kreikka tarvitsee joko lisää tukirahoitusta tai velkojen anteeksiantoa. Yksityisiä saatavia ei enää ole, joten seuraavana vuorossa ovat muiden jäsenmaiden, EU:n komission ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n saatavat. Eli nyt mennään veronmaksajien kukkarolle.

-Jossain vaiheessa joudumme toteamaan, että rahoja, joita on lainattu Kreikalle, ei saada takaisin, Korkman uskoo.

Lisäksi esimerkiksi Portugalin ja Irlannin pitäisi palata lainamarkkinoille, mutta hankalalta näyttää. Portugalissa ei ole kyetty toteuttamaan säästöohjelmia, mikä on aiheuttanut luottamuspulaa.

Täysin mahdollista on, että Portugalinkin suhteen voidaan joutua jonkinlaiseen velkajärjestelyyn. Eikä sitä voi sulkea pois Irlanninkaan kohdalla, Korkman arvioi.

Espanjassa onneksi sentään vienti vetää ja vaihtotase on ylijäämäinen, vaikka asuntojen hinnat jatkavatkin laskuaan.

Nämä maat rämpivät suossa vielä pitkään, vaikka Eurooppa elpyisi, Korkman sanoo.