Tiukentunut lupapolitiikka näkyy: metsästäjät tuunauttavat vanhoja sotilaskivääreitä

Asesepille kiikutetaan nyt entistä enemmän vanhoja, huonokuntoisia aseita. Vaikka uudelle aseelle olisi tarvetta, moni metsästäjä ei halua lähteä luparuljanssiin.

Kotimaa
Aseseppä Markku Tiihonen kädessään noin sata vuotta vanha haulikko
Marianne Mattila / Yle

Aselupakäytäntöjen tiukentuminen ja lupien kohonnut hinta on tuonut lisätöitä asesepille. Tämä on havaittu esimerkiksi Metsolan asepajalla Suonenjoella. Yrittäjä Markku Tiihonen on huomannut, että yhä useampi metsästysharrastaja tuo huollettavaksi esimerkiksi vanhoja sotilaskiväärejä 1930- ja 40-luvuilta. Vanhimmat Tiihosen korjattavana olevat aseet ovat tällä hetkellä 1800-luvun lopulta.

- Noin puolet töistä on tällä hetkellä näitä vanhoja, joita korjataan metsästysaseiksi. Niihin laitetaan kiikaritähtäimiä, uusitaan tukkeja ja laitetaan tähtäinjalustoja, Tiihonen kertoo.

Tiihonen uskoo, että monella metsästysharrastajalla saattaisi olla tarvetta uudelle aseelle, mutta ruljanssiin ei haluta lähteä lupaprosessin monimutkaistumisen ja kallistuneiden lupien vuoksi.

- Vanhaan on lupa olemassa ja sitä voi laittaa parempaan kuntoon ilman viranomaismaksua. Usein se tulee myös selvästi halvemmaksi kuin uusi.

Välillä niin huonokuntoisia, että uusikin olisi halvempi

Saman ilmiön on havainnut asekauppiaiden liiton varapuheenjohtaja Timo Huikkala.

- Meidänkin liikkeeseen tuodaan korjattavaksi välillä niin huonokuntoisia aseita, että korjaaminen tulee uutta kalliimmaksi. Silti näin tehdään kun uutta lupaa ei haluta hakea, Huikkala sanoo.

Jokelan ja Kauhajoen ampumistapauksien seurauksena tiukentunut aselupakäytäntö on hyydyttänyt uusien aseiden kaupan. Huikkalan mukaan osalla aseliikkeistä myynti on saattanut pudota 40–60 prosenttia vuodessa, ja nyt piristystä myyntiin haetaan erilaisilla varusteilla ja patruunoilla.

Poliisin tilastojen mukaan Suomessa myönnettiin viime vuonna noin 45 000 aselupaa erilaiset rinnakkaisluvat mukaanlukien. Vielä Jokelan koulusurman tapahtumisvuonna 2007 lupia myönnettiin yli 70 000.

Aseen hankkimisluvan hinta yli tuplaantui neljä vuotta sitten, koska uudistuneet käytännöt lisäsivät tuntuvasti lupakäsittelyyn kuluvaa aikaa. Nykyisin aseen hankkimis- ja hallintalupa maksaa 72 euroa.