1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tanssinopettaja Åke Blomqvist on kuollut

Åke Blomqvist oli kuollessaan 87-vuotias. Hän kuoli sairauskohtaukseen keskiviikkoaamuna. Blomqvist oli kuuluisa diplomitanssinopettaja ja opetusneuvos.

Åke Blomqvist. Kuva: Yle

Åke Blomqvist tuli suomalaisille tutuksi monipuolisena tanssin puolestapuhujana. Hän edisti tanssiharrastuksen suosiota Suomessa monin tavoin ja opetti tanssia vuosikymmenien ajan.

Diplomitanssinopettajalla oli vaimonsa kanssa useita tanssikouluja eri puolilla Suomea. Åke Blomqvistin tanssioppilaita olivat muun muassa Linnan juhlien kadetit.

Tanssi vei Blomqvistia eri puolille maailmaa. Hän suoritti Englannissa useita tanssinopettajatutkintoja. Lisäksi hän kirjoitti alaan liittyviä kirjoja ja julkaisi tanssiopetusvideoita.

Suomalaiset muistavat opetusneuvoksen 1970-luvun suositusta television Lauantaitanssit-ohjelmasta, jossa hänellä oli tanssimestarin rooli.

Åke Blomqvist oli mukana myös elokuvissa. Näyttelijä Maija Karhi on muistellut henkilökuvassa Saanko luvan, että kun elokuvaan haluttiin tanssikoreografia, soitettiin Blomqvistille. Joskus tanssinopettaja tanssi itsekin, kuten vuoden 1952 elokuvassa_ Suomalaistyttöjä Tukholmassa_.

Blomqvistin sydäntä lähellä oli raittiusaate. Hän oli raittiusseuran jäsen.

Åke Blomqvistin kuolemasta kertoi ensimmäisenä 7 Päivää -lehti.