1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etsivä nuorisotyö vaatii myös salapoliisin kykyjä

Kokemukset etsivästä nuorisotyöstä ovat olleet kaikin puolin positiivisia, vaikka niitäkin nuoria on, jotka ovat tavoittamattomissa.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Nancy Hyytiäinen tekee etsivää nuorisotyötä Kouvolassa, jossa satakunta nuorta saa vuosittain työstä apua. Nuoret tulevat Kouvolan keskustassa sijaitsevaan toimistoon yleensä koulutuksen järjestäjien kautta, puolustusvoimilta, sekä sosiaali- ja terveyspalveluista.

Etsivä nuorisotyö tukee 16-25 -vuotiaita elämän perusasioissa, kuten arjen hallinnassa ja koulutuspolun etsimisessä. Järjestelmä on nuorille vapaaehtoista.

- Suurin osa autettavista nuorista on koulun tai varusmiespalveluksen keskeyttäneitä. Lisäksi on nuoria, joilla on elämässä muita pulmatilanteita. Tuemme ja autamme heitä pääsemään eteenpäin, Hyytiäinen kertoo.

Osa nuorista hakeutuu itsenäisesti etsivään nuorisotyöhön. Myös monet lastensa tilanteesta huolissaan olevat vanhemmat ottavat yhteyttä toimistoon.

- Ensimmäiseksi tapaamme nuoren ja kartoitamme hänen tarpeensa. Mietimme, kannattaako nuoren esimerkiksi ilmouttautua työnhakijaksi, hakea toimeentulotukea, tai olisiko opiskelupaikka ajankohtainen. Pääsääntöisesti tuemme nuorta hakemaan toisen asteen opintoihin. Kouvolassa monet suuntaavat myös nuorten työpajoihin, Hyytiäinen sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan hakeudu toimistoon itse, ja osa nuorista on tavoittamattomissa. Etsivä nuorisotyö onkin usein eräänlaista salapoliisin työtä.

- Teemme jatkuvasti töitä keksiäksemme keinoja, joilla nämä nuoret löydettäisiin, Hyytiäinen kertoo.

Kokemukset etsivästä nuorisotyöstä ovat olleet kaikin puolin positiivisia.

- Suurin osa meillä ohjauksessa olleista nuorista ovat löytäneet paikkansa. Tämä järjestelmä toimii ja se on hyväksi koettu niin yhteistyötahojen kuin nuortenkin keskuudessa.