1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lopullisuus pelottaa avioehdon ja testamentin tekijää

Laiha sopu on parempi kuin lihava riita, muistuttaa asianajaja Kalle Pyrhönen. Maksuttoman asianajopalvelun käyttäjiä mietityttävät eniten avioeroon ja perintöön liittyvät asiat.

Kotimaan uutiset
Lakikirjoja
Yle

Oikeudellisista asioista perheoikeus eli avioeroihin ja perintöön liittyvät asiat mietityttävät eniten ihmisiä, jotka kääntyvät maksuttoman asianajoneuvonnan puoleen.

- Monesti nämä asiat ovat kriisiytyneessä elämäntilanteessa erityisen vaikeita, sanoo asianajaja Kalle Pyrhönen.

Sosiaaliset etuudet eli erilaisten avustusten hakeminen herättää myös kysymyksiä.

- Niissä on kiemuroita ja koukeroita, ja näissä asioissa asianajopäivystys on hyvä osoite. Neuvomme siellä, minkä viranomaisen puoleen kannattaa kääntyä.

Kiinteän ja irtaimen omaisuuden ja vuokrasuhteiden lisäksi ihmisiä huolestuttavat myös velka- ja vahingonkorvausasiat sekä työsuhteiden juridiikka.

Ennakointi kannattaa

Osa juridisista ongelmista on ennakoitavissa. Esimerkiksi avioerotilanteessa riitelyä vähentää aiemmin tehty avioehto. Sitä ei kuitenkaan välttämättä tehdä, sillä vaikeita asioita ei haluta ajatella.

- Testamenttiakaan ei välttämättä tehdä, kun pelätään, että se on jotenkin lopullista. Ja myöhemmin voi tulla ongelmia. Testamentin tekeminen olisi monessa tilanteessa viisasta. Sillä voi viedä omaa tahtoa eteenpäin ja asioista jää vähemmän mahdollisuuksia riitaan, Pyrhönen sanoo.

EU:sta tulee pykälätulva, jonka keskellä pitää olla hyvin tarkkana.

Kalle Pyrhönen

Lakien ja säädösten muutos on monimutkaistanut myös asianajajan työtä.

- EU:sta tulee pykälätulva, jonka keskellä pitää olla hyvin tarkkana. Kaikessa ei kukaan asianajaja pysy mukana, mutta niissä asioissa, joita hoitaa eniten, on pysyttävä ajan hermolla.

Vaikeisiin tilanteisiin Kalle Pyrhönen soveltaa sanontaa laiha sopu on parempi kuin lihava riita.

- Siitä pitää lähteä liikkeelle riidoissa, Pyrhönen neuvoo.

Lue seuraavaksi