1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nuorille nyt

Liputus-järjestelmällä nuorten jäljille Mikkelissä

Mikkeli hakee säästöjä ja tuottavuutta muuttamalla kuntapalvelujaan digitaaliseen muotoon.

Kuva: Yle

Mikkeli muuttaa kuntapalveluitaan digitaaliseksi. Mikkelin kaupungin kehitysjohtaja Soile Kuitunen kertoo, että esimerkiksi erilaiset lupa- ja hakemusprosessit tullaan muuttamaan digitaalisiksi. Lisäksi esimerkiksi nuorten syrjäytymiseen tartutaan uudella liputusjärjestelmällä.

- Verkossa yhteisessä järjestelmässä eri alojen ammattilaiset voivat nostaa lipun sen nuoren kohdalla, josta ovat huolissaan. Kun lippuja on tarpeeksi pystyssä, niin nuoren tilannetta aletaan selvittää monipuolisesti, Kuitunen kertoo.

Myös kodinhoitoon kehitetään uutta ohjausjärjestelmää, jonka ansiosta kodinhoitajat voivat viettää enemmän aikaa asiakkaiden luona.

- Kodinhoitajat tulevat toimistolle aamulla ennen asiakkaiden luo menoa. He raportoivat ja tekevät kaikkea hallinnollista, sitten lähtevät asiakkaisen luo ja illalla taas takaisin toimistolle. Nyt suunnitelmissa on, että nämä hallinnolliset asiat voidaan tehdä asiakkaan luona ja näin jää enemmän aikaa olla asiakkaan kanssa, Kuitunen kertoo.

Muutokset voimaan vuoden sisällä

Kuitusen mukaan Mikkeli hakee sähköistämisen kautta säästöjä sekä tuottavuuden parantamista. Kuitunen arvioi, että muutokset tulevat voimaan vuoden sisällä. Henkilökohtaista palvelua tarjotaan kuitenkin niille, joilla ei ole mahdollisuutta tai taitoa digitaalisten palvelujen käyttöön.

Hankkeeseen liittyvän LUPAUS2016-ohjelman kautta paikallisia yrityksiä haastetaan mukaan talkoisiin.

- Yritykset, ja myös yksityiset ihmiset, voivat osallistua tähän ja kehittää meille ideoita siitä miten kaupunkia voisi auttaa. Parhaat ratkaisuehdotukset palkitaan ja mahdollisesti kaupunki voi päätyä jopa ostamaan jonkin idean, Kuitunen kertoo.