Näkökulma: Halutaan maakuntajohtajaksi työhevosen, kouluratsun ja ravurin yhdistelmä

Etelä-Savon maakuntajohtajaksi haetaan monitaituria, joka saa alaisensa lentoon, omaa valmiit kontaktiverkot ja saa Etelä-Savon näyttämään kauniilta ja dynaamiselta. Työhevonen, kouluratsu ja ravuri, joka pinkoo voittoon suurirahaisissa ravilähdöissä.

Näkökulmat
hevonen
Yle/Ilkka Loikkanen

Etelä-Savo on maakunta, joka on varustettu ikääntyvällä väestöllä, pienillä ansiotuloilla ja taivaallisen kauniilla luonnolla. Myös laiskanpulskeaa varallisuutta maakunnasta löytyy keskivertoa enemmän.

Matti Viialaisen siirto naapurimaakuntaan Etelä-Karjalaan yllätti eteläsavolaiset kesän korvalla. Työteliäs, ravakkaotteinen ja aikaansaapa Viialainen saavutti jopa harvinaisen yksituumaisen luottamuksen päättäjien keskuudessa.

Viialaisen ahkeruus ja yhteydet painoivat vaakakupissa enemmän kuin sooloilu sote-asioissa tai Saimaan kalastajien oikeuksien puolustaminen norppakeskustelussa.

Nykyisessä tilanteessa Etelä-Savo haluaa maakuntajohtajaksi valmiiksi meritoituneen naisen tai miehen. Kontaktiverkoston tulisi olla valmiina maakunnan sisällä, Helsingissä ja Pietarissa. Sukkulointi keskenään kinastelevien seutukuntien välillä vaatii lehmän hermoja ja gepardin notkeutta.

Yle Etelä-Savon radion keskiviikon keskustelussa (Keskustan Markku Kakriainen ja SDP:n Satu Taavitsainen) uuden maakuntajohtajan pääsyvaatimukset kiteytyivät hevosmiesten termistöön.

Uuden maakuntajohtajan pitää olla työhevonen, joka hallitsee pitkälle koulutetun kouluratsun vaikeatkin askelkuviot, pystyy ylittämään esteitä ja voittamaan kaviouralla Suomen suuripalkintoisimmat ravilähdöt.

Kannunvalanta uudesta maakuntajohtajasta käynnistyy seuraavaksi toden teolla. Yhdeksän hakijan joukko kertoo ainakin sen, että maakunnan suurimpien puolueiden "headhunterit" ovat olleet ahkerasti liikenteessä.