Flowrox pumppaa kovaa tulosta

Lappeenrantalainen venttiili- ja suodatinvalmistaja Flowrox on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Yrityksen liikevaihto on viidessä vuodessa yli kaksinkertaistunut ja liikevoitto tuplaantunut. Kasvuun uskotaan yhtiössä jatkossakin.

talous
Flowrox
Yle

Teollisuuden venttiili- ja pumppuvalmistaja Flowrox sijaitsee vanhassa maneesissa aivan Lappeenrannan keskustan tuntumassa. Historia leijuu ympärillä jo paikan hengenkin vuoksi, rakennettiinhan talo 1930-luvulla Suomeen kaavailtujen olympialaisten ratsastusnäyttämöksi.

Aivan historiaton ei ole yrityskään - suodattimia, venttiilejä ja pumppuja on tehty eri nimillä, samassa perheessä 1960-luvulta lähtien.

Tällä hetkellä Flowrox, jonka historia ulottuu muun muassa Lappeenrannan Konepajaan ja Laroxiin, elää vahvoja kasvun vuosia.

Flowroxin hallituksen puheenjohtaja Timo Vartiainen odottaa yritykselle vähintään yhtä loistavaa tarinaa kuin Laroxille aikoinaan. Hänen mielestään kuluneet 5 vuotta ovat olleet perustuksen luomista tulevaisuuteen.

- Nyt on kaivettu hyvät lähtökuopat, millä mennään eteenpäin. Yritys tulee olemaan tulevaisuudessa selkeästi isompi kuin mitä se on nyt.

Flowroxille tulee tänä vuonna itsenäisenä yrityksenä täyteen 20 vuotta.

Yritys tulee olemaan tulevaisuudessa selkeästi isompi kuin mitä se on nyt.

Timo Vartiainen

Yritys tarvitsee yliopistoa ja osaajia

Niin Larox aikoinaan kuin nyt Flowroxkin ovat hakeneet aina vahvaa yhteyttä paikalliseen yliopistoon. Tutkimustyötä pidetään merkittävänä ja sitä myös tuetaan professuureilla. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa aloitti vuoden 2013 alussa virtaustekniikan professori.

- Meillä ei ole mahdollisuuksia tehdä perustutkimusta tai tutkia ilmiöitä, mutta sitä on pakko tehdä. Me teemme palveluita ja tuotteita, mutta jotta ne pärjäävät kilpailussa, tarvitaan tutkimusta. Yliopistolla on siihen laitteet ja osaaminen, siksi yhteistyö heidän kanssaan on itsestään selvää, painottaa Flowroxin hallituksen puheenjohtaja Timo Vartiainen.

Me yritämme olla maailman parhaita, ja joillakin osa-alueilla olemmekin.

Timo Vartiainen

Yliopistoyhteistyön lisäksi alan osaajat ovat yritykselle tärkeitä. Vartiaisen mielestä kasvava yritys on itsessään vetovoimatekijä työntekijöille.

- Me yritämme olla maailman parhaita, ja joillakin osa-alueilla olemmekin, hehkuttaa Vartiainen.

Suomalaisosaajia ylistää toimitusjohtaja Heikki Hyttinenkin.

- Saamme yliopistolta uusia tyyppejä, joilla on asenne kunnossa. Meidän pitää kehittää kuitenkin koko ajan uusia tuotteita, ja Suomessa olemme hyviä insinöörityössä. Sitä pitää osata arvostaa.

Flowrox
YLE

Markkinat maailmalla - kotipaikka Lappeenrannassa

Flowroxin toiminta-ajatus on pitää tuotekehitys ja suunnittelu Lappeenrannassa, mutta viedä muut palvelut lähemmäs asiakkaita. Viime vuosina Flowrox on perustanut tytäryhtiöt muun muassa Etelä-Afrikkaan, Australiaan ja Venäjälle. Vastikään Venäjälle rekisteröity yhtiö on tehnyt jo tulosta. Heti rekisteröinnin jälkeen Flowrox sai Venäjältä 1,5 miljoonan euron kaupan.

Toimitusjohtaja Heikki Hyttisen mielestä asiakkaiden luo siirtyminen on ollut oikea päätös.

- Asiakkaathan meitä ylläpitävät ja kun olemme lähempänä heitä palvelemassa, he myös toimivat kanssamme laajemmin, Hyttinen vakuuttaa.

Flowrox valmistaa lähinnä teollisuuden tarpeisiin venttiileitä ja pumppuja, jotka on suunniteltu erityisesti kuluttavaan ympäristöön.

- Tuotteitamme on esimerkiksi kaivos-, kemian- ja sementtiteollisuudessa ja jäteveden käsittelyssä. Itse asiassa markkinoitamme ovat ne suhteellisen pienet teollisuuden haarat, missä kulumista tapahtuu, Hyttinen kuvaa.

Vaikka yritys laajenee nyt voimakkaasti maailmalle, sen kotipaikka pysyy kuitenkin Lappeenrannassa. Sieltä johdetaan koko konsernia, tuotekehitystä ja teknologiaa.

- Strategiamme on viedä palvelut sinne, missä markkinatkin ovat. Ja kauppaa syntyy, kun sitä tehdään siellä, missä asiakkaatkin ovat, sanoo itsekin aikoinaan 150 matkapäivää vuodessa tahkonnut hallituksen puheenjohtaja Timo Vartiainen.

Lappeenrannalle hyvää tulosta tekevä ja noin 70 ihmistä kaupungissa työllistävä Flowrox on tärkeä. Mutta onko muutto muualle, markkinoiden ja asiakkaiden luo käynyt mielessä?

- En näe mitään syytä, että lähtisimme Lappeenrannasta muualle. Mutta ollaanko tässä rakennuksessa loputtomiin, sitä en tiedä. Mutta pääkonttorin siirtäminen muualle ei tule kyllä mieleenkään, vakuuttaa Vartiainen.

Lähde: Flowrox

2007

2012

Muutos %

Liikevaihto

meur

15

35

  • 133%

Liikevoitto

meur

1,2

2,2

  • 100%

Henkilöstö- Suomessa

kpl

6046

13287

  • 120%+ 89%

Tytäryhtiöt,myyntikonttorit

kpl

1

9

Liikevaihto/hlö

keur

252

271

  • 7,5%