Mikkeliin pieneläintuhkaamo vielä tänä syksynä

Kiisteltyä tuhkaamoa on rakennettu kesän ajan.

kotieläimet
Pieneläintuhkaamo Mikkelin Tuskussa
Riina Kasurinen / Yle

Mikkelin Tuskuun rakennettava pieneläintuhkaamo avaa ovensa vielä tämän syksyn aikana. Tuhkaamorakennus alkaa olla valmis, uuni toimitetaan tällä viikolla ja sen jälkeen alkavat koepoltot. Lentokentän viereen on noussut omakotitalon kokoinen rakennus, josta tuhkaamo vie kahdeksan neliötä. Lisäksi on toimistotilat.

- Tarkoitus olisi rakentaa pihaan vielä kota jossain vaiheessa hiljentymistä varten. Tuhkathan voi jättää sitten myös tuhkaamon tontille, yrittäjä Jari Kekkonen kertoo.

Kekkonen on oikeastaan puuseppä ja tuhkaamon vieressä onkin hänen uusi verstaansa. Ajatus tuhkamon perustamisesta lähti kun Kekkonen jätti hyvästejä omalle koiralleen.

- Olimme muuttamassa Mikkeliin ja tiesin, ettei iäkkäästä koirastamme olisi kaupungissa eläjäksi. Olin koiran kanssa kävelyllä, kun ajatus tuhkaamosta tuli mieleeni.

Nytkin Kekkosella on kaksi koiraa, kissa ja kanarianlintu. Hän tietää, ettei työstä tuhkaamossa tule riemukasta.

- Ei sitä voi olankohautuksella tehdä. Muistan hyvin kun jouduimme lopettamaan iäkkään koiramme, ei se helppoa ollut. Olen myös aikanaan tehnyt puisia muistomerkkejä ihmisille ja muistan hyvin, että työssä oli omat raskaat hetkensä, Kekkonen kertoo.

Kekkonen tekee uurnat tuhkille itse. Hän arvioi, että tuhkauksia tulee tehtäväksi ainakin kerran viikossa.

- Aion olla yhteydessä kaikkiin Mikkelissä toimiviin eläinklinikoihin ja ainakin tarjota palveluani.

Etelä-Savossa lemmikkieläimiä on voinut tähän asti tuhkata ainoastaan Joroisissa.