Valiorannan tontin käyttötarkoitus selvillä pian

Rovaniemen kaupunki päättää Valionrannan tontista lähiaikoina. Rovaniemen apulaiskaupunginjohtajan Martti Anttilan mukaan päätöksiä tehdään jo tämän syksyn aikana, jos Museovirastolta heltiää lupa alueen kaavoittamiseen rakentamista varten.

Valio
Tyhjä tontti jokirannassa
Valionranta on ollut tyhjillään vuodesta 2005 lähtien.YLE / Matti Konttinen

Rovaniemen kaupunki haluaisi päättää jo tänä syksynä Valionrannan alueen käyttötarkoituksesta. Apulaiskaupunginjohtaja Martti Anttilan mukaan asiasta on käyty epävirallisia keskusteluja luottamushenkilöiden kanssa.

Valionrannan arkeologiset kaivaukset loppuivat 13. syyskuuta. Kaivauksia johtanut arkeologi Petro Pesonen lupaa virastolta päätöksiä syksyn aikana. Näyttää siltä, että rakentamislupa alueelle olisi heltiämässä.

- Se on tietenkin viime kädessä tuon Museoviraston kulttuuriympäristön suojeluosaston mietittävä tämä asia, että olikovatko nämä riittävät tutkimukset. Mutta kyllä minulla on sellainen käsitys, että oli. Siinä saatiin kuitenkin siitä potentiaalisesta alueesta suuri osa selvitettyä, Petro Pesonen sanoo.

Pesonen on aiemmin ennakoinut Yle Lapin haastattelussa, että alue voitaisiin kaavoittaa kaivausten päättymisen jälkeen. Käytännössä muinaismuistopaikka tuhotaan samalla, kun sitä tutkitaan, hän totesi Yle Lapille elokuussa.

- Periaatteessa se menee niin, että minä teen alustavan arvion, asianmukainen suojeluviranomainen sitten lausuu asiasta ja on yhteydessä Rovaniemen kaupunkiin. Varmaan Lapin maakuntamuseolla on sanansa sanottavana, Pesonen sanoo nyt töiden loputtua.

Matkailurakentamista tai asuinalue

Rovaniemen Valionrannan tontti Kemijoen varressa on vuodesta 2005 lähtien seisonut tyhjillään. Valion meijerin purkamisen jälkeen yhdelle kaupungin parhaimmista paikoista piti nousta kylpylähotelli. Skanska ja Arina suunnittelivat jopa kaksikymmentäkerroksista hotellia Jätkänkynttilä-sillan kupeeseen, mutta vetivätkin hankkeensa pois vuoden 2012 kesällä.

Martti Anttilan mukaan kyseessä on kuitenkin tärkeä asia ja alue. Myös kesken oleva yleiskaava huutaa Valionrannalle käyttötarkoitusta.

Valionrantaan suunnataan joko matkailurakentamista tai sinne pystytetään asuinalue, Anttila sanoo. Martti Anttilan mukaan matkailurakentamisesta on jo käyty neuvotteluja uusien yrittäjien kanssa, mutta ne ovat kaatuneet samasta syystä kuin aiempi suurhanke: Rahoituksen puuteeseen.