1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syrjäytyminen

Lippalakki ehkäisee syrjäytymistä

Ihminen kaipaa toista ihmistä tai johonkin porukkaan juurtumista. Maaseutu on kaupunkia parempi alue selviytyä syrjäytymiseltä. Maaseudulla ihmisillä on parempi kaveria ei jätetä -henki.

syrjäytyminen
Nuori istuu käytävällä.
Toni Pitkänen / Yle

Kaksi ja puolivuotta kestänyt syrjäytymistä ehkäisevä ja syrjäytymisestä selviämiseen tähtäävä Virta-hanke on loppusuoralla. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla toimineen projektin keskeisin oppi on syrjäytyneen ihmisen kokonaisvaltaisen tilanteen selvittäminen, kertoo projektijohtaja Timo Hankosalo.

Jos ajatellaan nuorisokulttuuria, niin lippalakit tai kuten pikku pojat sanovat capit ilmaisevat kuulumisesta tietynlaiseen heimoon ja kertovat heimotoiminnasta.

Timo Hankosalo

- Ei riitä, että mitataan verenpaine ja kysellään toimeentulosta, vaan ammattimaisesti ja kokonaisvaltaisesti selvitellään tilanne. Se vaatii ihmisestä välittävän otteen.

Hankosalon mielestä toinen Virta-hankkeen antama oppi on ryhmän tarjoama voima.

- Kun ihmiset suunnittelevat yhdessä päivätoimintansa, sen mitä yhdessä tehdään, niin sillä on merkitystä. Syrjäytyminen ei ole yksilöongelma, vaan se on yhteisöongelma, eli miten pystymme luomaan sellaisen yhteiskunnan ja sellaisia yhteisöjä, jossa kaikki pääsevät osalliseksi ja kiinnittymään toimintaan.

Ihminen tarvitsee muita ihmisiä

Kainuu ei Hankosalon mielestä poikkea syrjäytymisessä muusta alueesta. Syrjäytyminen on lähinnä isojen kaupunkien ongelma ja tässä suhteessa Kainuussa on paljon hyvää.

- Luonto, kalastus- ja metsästysharrastukset antavat suojan, kuten myös muilla reuna-alueilla. Niissä on muun muassa metsästysporukoita, joissa kaveria ei jätetä.

Hankosalo uskaltaa väittää, että kaiken avain syrjäytymisen estämiseksi ja syrjäytymisestä selviämiseen on toisen ihmisen seura ja porukkaan kuuluminen. Ihminen haluaa kuulua yhteisöön ja heimoon, sanoo Hankosalo.

- Jos ajatellaan nuorisokulttuuria, niin lippalakit tai kuten pikku pojat sanovat capit ilmaisevat kuulumisesta tietynlaiseen heimoon ja kertovat heimotoiminnasta.

Lue seuraavaksi