Espanjalaislehti: Finnair kouluttaa lakkorikkureita Espanjassa

Finnair ei kiistä mahdollisuutta, että koulutettavia käytettäisiin myös työtaistelutilanteessa.

Kotimaa

Espanjalaisen El Mundo -lehden mukaan lentoyhtiö Finnair kouluttaa parhaillaan 210 espanjalaista mahdollisiksi lakkorikkureiksi siltä varalta, että Finnairin matkustamohenkilökunta aloittaa työtaistelun.

El Mundon mukaan koulutettaville maksetaan 1 200 euron palkkio kolmen kuukauden ajalta.

Finnairin viestintäpäällikkö Aku Varamäki myöntää, että Espanjassa on meneillään kurssi, jolla koulutetaan espanjalaista matkustamohenkilökuntaa. Finnairilla on hänen mukaan koulutussopimus, mutta espanjalaisia ei ole vielä rekrytoitu.

Finnairilla on Varamäen mukaan henkilöstönvuorausyritys Adeccon kanssa aiesopimus, jonka mukaan tietyt Kanarian-lennot voidaan tarvittaessa lentää alihankintana sen kanssa. Adecco valmistautuu tähän kouluttamalla Espanjassa henkilökuntaa.

Varamäki vahvistaa, että koulutettavia on noin 200. He saavat koulutuksen ajalta korvauksen, mutta ymmärtävät, että työtä ei mahdollisesti silti ole, sanoo Varamäki.

Varamäki ei myönnä, että koulutuksella varauduttaisiin suoraan mahdolliseen työtaisteluun, mutta sanoo, että Finnairin tehtävänä on huolehtia asiakkaista kaikissa tilanteissa.

- Meillä voidaan käyttää (koulutettavia) muuhunkin tarkoitukseen, jos sellainen tulee, sanoo Varamäki.

Finnairin nykyiset työehtosopimukset ovat katkolla loppuvuodesta.