Outokumpulaiset voivat varautua verojen nousuun

Tällä hetkellä vaikuttaa, että Outokummun kaupunki olisi tämän vuoden lopussa vähintään 5 miljoonaa euroa pakkasella. Kaupunki joutuu päättämään leikkauksista, joiden tavoitteena on talouden tasapainottaminen. Outokumpulaisten verotus tulee lähes varmasti kiristymään tulevina vuosina.

Outokumpu
Outokumpulaiset marssivat kaupungin suunnittelemia säästöjä vastaan.
Outokumpulaiset marssivat kaupungin suunnittelemia säästöjä vastaan.Jari Turpeinen

Outokumpulaisten verotusta on lähes pakko kiristää. Kaupunginvaltuusto ja -hallitus yrittävät perjantaina valtuustoseminaarissa ratkaista kuinka kaupungin talous saataisiin plussan puolelle. Tällä hetkellä näyttää, että Outokumpu olisi vuoden lopussa ilman mitään toimia noin 6,6 miljoonaa euroa pakkasella.

- Vuonna 2010 tilikauden ylijäämä oli 1,6 miljoonaa euroa. 2011 tilikaudella kertyi alijäämää 0,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 tilikausi oli noin 2,4 miljoonaa alijäämäinen. Ilman mitään toimia tämän vuoden lopussa kumulatiivinen alijäämä olisi 6,6 miljoonaa euroa, kertoo Outokummun kaupungin kehitysjohtaja Juuso Hieta.

Valtuuston puheenjohtaja Hanna Huttunen (kesk.) pitää leikkauskohteiden valintaa erittäin vaikeana.

- Varmaan joudutaan tasaisesti leikkaamaan sieltä täältä ei-pakollisista toiminnoista. Mielestäni ei ole järkevää lähteä leikkaamaan kokonaan jotakin tiettyä osa-aluetta, sanoo Huttunen.

Samaan aikaan, kun kaupunki suunnittelee leikkauksia Vanhalle Kaivokselle ollaan rakentamassa tunneleita. Kaupungin tekninen lautakunta päätti äänin 5 - 4 hyväksyä urakkatarjouksen. Talousarvioon on varattu noin 400 000 euroa tunneleiden rakentamista varten.

Outokummun kaupunginvaltuuston keskustalainen puheenjohtaja Hanna Huttunen
Esa Huuhko / Yle

- Kyllähän Outokummun Keskusta linjasi varsin selkeästi, mikä herätti paljon keskustelua. Tunneleiden kaivamista tässä vaiheessa ei pidetty järkevänä, mutta tekninen lautakunta teki tämän päätöksen, että tunnelit kaivetaan.

Outokummun kaupungin säästölistalla ehdotuksena oli muun muassa kirjaston sulkeminen ja vuoropäivähoidon lopettaminen. Lisäksi pohdinnan alla on myydä kaupungin metsätiloja tulojen saamiseksi.

- Jos palveluita karsitaan liikaa, ei saada houkuteltua uusia asukkaita Outokumpuun.