1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. syrjäytyminen

Syrjäytyneellä on unelmia

Tilastollisesti syrjäytynyt ei välttämättä tunne itseään syrjäytyneeksi. Monella nuorella on vielä elämän suunta hakusalla.

syrjäytyminen
Tuntematon henkilö kuvattuna rautatieasemalla selkäpuolelta.
Mikko Suhonen

Kajaanista Ouluun muuttanut 17-vuotias Katri Tolonen on tilastojen mukaan syrjäytynyt: hän ei ole töissä, ei opiskele eikä hänellä ole ammatillista koulutusta. Katri lopetti lukion kolmen kuukauden jälkeen, muutti sitten toiveikkaana Kajaanista Ouluun, mutta on jo joutunut huomaamaan, etteivät täälläkään työpaikat puussa kasva. Kokeeko Katri olevansa syrjäytynyt?

- No vähän joo. Eihän tässä nyt ole oikein mitään. Ei ole töitä ja koulutuspaikkakin on vaikea saada. Olen vain kotona päivät. Mutta ei tämä niin pahalta tunnu tai että olisin syrjätynyt. Mutta jos katsoo tilastoja, niin onhan se niin.

Lukio ei tuntunut Katrille oikealta paikalta, sillä hän ei pidä itseään aktiivisena opiskelijana. Hän toivoisi voivansa tehdä kuvataidetta elannokseen, mutta jos se ei ole mahdollista, niin audiovisuaalisen alan opiskelu voisi kiinnostaa.

Katri kuuluu nuorisotakuun piiriin, mutta hän ei ole vielä käynyt TE-keskuksessa.

- Kaikilla tulevaisuuden suunnitelmat ja oman ammattialan löytyminen ei ole niin selvää. Tämä muiden olisi hyvä ymmärtää.

Oppisopimuspaikka ei auennut

Katri kokee, että hänen mahdollisuutensa saada työtä huononevat koko ajan. Hän olisi arvellut Oulussa olevan enemmän työpaikkoja kuin Kajaanissa, mutta niin ei ole.

- Jopa ennen kuin muutin, kyselin monista kymmenistä firmoista oppisopimuspaikkoja. Sellainen opiskelu tuntuisi mielekkältä. Mutta kaikkialta on sanottu, ettei oppisopimustyöntekijän ottaminen ole mahdollista.

Tulevaisuudestaan Katri ei osaa sanoa vielä varmaa.

- Tuo on vaikea kysymys. Jos pääsen opiskelemaan, niin kai saan jonkinlaisen työn. Jos en, niin sitten pitää pärjätä jotenkin.

Työpaikan suhteen Katrilla ei ole muita vaatimuksia kuin, että sen jälkeen jäisi aikaa ja voimia tehdä kuvataidetta vapaa-ajalla.

Halu näyttää antaa voimaa

Katrin mielestä nuoren on vaikea tietää vielä 15-16 -vuotiaana, mitä haluaa tehdä työkseen.

- Monilla menee vielä vuosia ennen kuin he alkavat tietää suunnan elämälleen ja sen, mitä haluavat tehdä.

Katri ei usko jaksavansa sellaisessa työssä, joka ei tunnu omalta, vaan hän tahtoo tehdä nimenomaan sellaista työtä, jonka kokee itselleen tärkeäksi.

- Haluan oikeasti näyttää, että omat haaveet voivat toteutua erilaista tietä. Ja että ihminen voi saada menestyksen ja sen, mitä haluaa. Olen valmis tekemään mitä vain, että voin saada unelmani toteen eli että saisin kuvataiteella elantoni ja voisin samalla vaikkapa auttaa muita ihmisiä ja eläimiä.

Lue seuraavaksi