1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Metsä antaa hyvää mieltä

Tutkimusten mukaan jo muutama minuutti metsässä lisää hyvää oloa, vakuuttaa Suomen metsäkeskus. Ainakin Rovaniemen Vaaranlammen peruskoulun neljännen luokan oppilaat olivat innoissaan Tikkasenkarin Taimelanmutkan metsäpolulla. Metsässä tunnistettiin kasveja, tehtiin linnunpönttöjä ja tietysti syötiin eväitä.

Eväiden syönti on retken kohokohta. Kuva: Anni Tolppi / Yle

Metsäkävely on osa valtakunnallista Suomen metsäkeskuksen ja Suomen mielenterveysseuran Hyvän mielen kävely-hanketta. Oppaana toimi Ulla Huusko, Suomen metsäkeskuksen edistämispalveluiden päällikkö. Ulla Huusko uskoo, että metsässä olo voi edistää vaikkapa suvaitsevaisuutta.

- Tässäkin ryhmässä on paljon maahanmuuttajaperheiden lapsia. Kun metsässä liikutaan ja havainnoidaan yhdessä, ollaan kaikki samalla viivalla. Se lisää yhteishenkeä ja viimeistään nuotiolla makkaraa syödessä kaikilla on hyvä mieli. Kaikkien lapsien kannattaa tottua liikkumaan metsäympäristössä, silloin haluaa olla metsässä aikuisenakin. Onneksi Lapissa luontosuhde on lapsillakin mutkaton. Näistä lapsistakin huomaa, että he ovat marjastaneet vanhempiensa kanssa ja tuntevat metsän kasveja hyvin, kehaisee Ulla.

Mannaa kaikille aisteille

Oppilaat kiikuttavat Ullalle erilaisia sammalia ja varpuja. Ruskan keskellä kuuluu poronkellon kilkatus ja keltaisten koivujen välissä villahtaa porotokka. Lahonneesta puunrungosta löytyy tikanpojan taivas, kaarnan alla piilee toukkia. Hyi! - kuuluu joukosta, toukat on inhottavia. Lähellä ampiainen pistää nuorta poikaa, joka kestää tyynesti koettelemuksen. Mikä tässä nyt tekee hyvää oloa?

- Metsässä liikkuminen jo itsessään tekee kaikille hyvää. Ero on se että metsäretkellä tahdin voi valita itse. Kukaan muu ei määritä kulkua. Metsään kannattaa mennä ilman paineita, kukaan muu ei ole mittaamassa sinua. Siellä saa visuaalisia elämyksiä, voi nauttia maisemasta ja ruskasta.  Kun pysähtyy voi  kuulla metsän ääniä. Metsässä ei koskaan ole täysin hiljaista, pohtii Ulla.

Oppilaat muistuttavat, että metsässä eväät maistuvat aina hyvältä. Entä jos metsä pelottaa?

- Itse olen ikäni liikkunut metsässä, joten en osaa pelätä. Historiallisesti metsä on aina ollut suomalaisille tuttu paikka, sitä on osattu pelätä, mutta se on myös antanut suojaa ja elantoa. Jos metsä pelottaa, kannattaa liikkua porukassa, neuvoo Ulla.

Hyvän mielen metsäkävelyn järjestivat Suomen metsäkeskus, Lappi ja Suomen mielenterveysseura ry, Neuvokas.