Neste Oil myy öljynkuljetusaluksensa

Kahdeksan Nesteen alusta siirtyy Huoltovarmuuskeskuksen ja Ilmarisen omistukseen. Neste Shippingissä aloitetaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

talous
Neste Oilin öljytankkeri Jurmo merellä.
Nesteen johtaja Matti Lievonen selitti yhtiön tankkerikauppoja Yle Uutisten toimittaja Heidi Asplundille.

Öljy-yhtiö Neste Oil aikoo myydä öljynkuljetusaluksensa ja ulkoistaa niiden miehitys- ja hoitovarustamotoiminnan, yhtiö kertoo.

Valtion Huoltovarmuuskeskus ja työeläkeyhtiö Ilmarinen ostavat alukset. Kaupalla varmistetaan, että Suomi saa tarvitsemansa öljyn.

Neste Oil myy säiliöalukset Masteran, Futuran, Nesteen, Kiislan ja Suulan ja hinaajat Ukon, Ahdin ja Eskon Huoltovarmuuskeskuksen ja Ilmarisen omistamille yhtiöille.

Neste Oil käyttäisi aluksia jatkossakin niiden pitkäaikaisena vuokraajana. Alukset purjehtivat edelleen Suomen lipun alla.

Kauppahinta vastaa yhtiön mukaan alusten käypää arvoa. Neste Oil arvioi kaupan parantavan tulostaan 10 miljoonalla eurolla vuodessa.

Työntekijät uuteen yhtiöön

Alusten miehityksen ja huollon eli Neste Shippingin hoitovarustamotoiminnon Neste Oil suunnittelee myyvänsä vielä nimeämättömälle yhtiölle.

Nykyinen henkilökunta, 320 työntekijää, siirtyisi uuden työnantajan palvelukseen. Heistä 300 on merenkulkijoita ja 20 maissa työskentelevää. Neste Shippingissä aloitetaan koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Lisäksi Neste Oil suunnittelee myöhemmin luopuvansa kokonaan säiliöaluksistaan Temperasta, Purhasta ja Jurmosta ja myyvänsä 50 prosentin omistusosuutensa ruotsalaisen Stena-varustamon kanssa yhdessä omistamistaan aluksista Stena Poseidonista, Palvasta ja Stena Arcticasta. Näillä myynneillä voi myös olla henkilöstövaikutuksia.

Stenan kanssa omistamansa laivat Neste Oil ulosliputti aiemmin brittiläisen Northern Marine Managementin hoitoon.

Neste Shippingin rahtaustoiminto jatkaa osana Nesteen organisaatiota.