1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäläissijoittaja perääntyi – kaviaaritehdas suljettu Ilomantsissa

Ilomantsissa sijaitsevan kaviaaritehtaan tuotantoa ei ole saatu käyntiin. Laitos on suljettu toistaiseksi, sillä venäläinen sijoittaja perääntyi hankkeesta.

Kuva: Riikka Heikkilä / Yle

Kaviaarintuotanto on suurissa vaikeuksissa Ilomantsissa. Vielä rakenteilla oleva tehdas on suljettu toistaiseksi. Caviar Empirikin toimitusjohtaja Seppo Kapasen mukaan syynä on venäläisen rahoittajan perääntyminen. Ilomantsiin tuotiin alkuvuonna sampia Euroopasta.

Emokalat on viety Imatran laitokselle, jossa työskentelee kaksi henkilöä. Ilomantsin tehtaan noin kymmenen työntekijää on lomautettu. Yhtiöltä peritään saatavia muutaman sadantuhannen euron edestä.

- Harmi, etteivät kaikki ole uskoneet hankkeeseen, vaan pistäneet velat perintään. Onneksi on heitäkin, jotka uskovat. Olen kertonut, että tulen maksamaan kaiken takaisin, Seppo Kapanen kertoo.

Ilomantsin kaviaaritehtaalle etsitään uutta rahoittajaa. Laitokseen on investoitu Kapasen mukaan yli kymmenen miljoonaa euroa.  Ely-keskus on maksanut firmalle tukea yli miljoona euroa.

Yhtiöllä on Espanjassa luomukaviaaria tuottava tehdas, jonka toiminta jatkuu entisellään. Ilomantsin kaviaaritehtaan toiminta oli keskeytyksissä myös viime vuonna. Laitoksen sulkeutumisesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.