1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret vailla opiskelu- ja työpaikkaa: Paheksuntaa ja parempaan pyrkimistä

Millaista on elää ilman työtä ja opiskelua? Monet saattavat kadottaa päivärytminsä ja vaipua alakuloon, kun ympärillä muut pääsevät opiskelemaan, tai saavat työpaikan. Välivuotta viettäviä saatetaan myös paheksua, vaikka se tehtäisiin pakon edessä.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Nuoria patistetaan usein monesta suunnasta opiskelemaan tai tekemään työtä. Silti työ- ja opiskelupaikan saaminen on kiven alla. Yle Kymenlaakson Torstaiseura-ohjelman vieraat, Annamari Laukkanen ja Tero Pulkki ovat molemmat pyrkineet kouluun moneen otteeseen, mutta opiskelupaikkaa ei ole irronnut.

18-vuotias Annamari Laukkanen valmistui ylioppilaaksi keväällä. Valmistumisen jälkeisen kesän ja syksyn Laukkanen on ollut töissä golfkentällä.

- Talven olisin halunnut tehdä töitä, hain yli 50:een paikkaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta hain töitä ruokakaupoista, tavarataloista ja urheiluvaateliikkeistä, tuloksetta, Laukkanen sanoo.

Lääkäriksi aikova Laukkanen haki keväällä lääketieteelliseen tiedekuntaan Kuopioon. Töiden päättyessä Laukkanen aikoo talvella opiskella iltalukiossa ja korottaa arvosanojaan.

"Kotona lojumassa nurkissa"

Myös Tero Pulkilla olisi ollut motivaatiota työhön. 18-vuotias Pulkki pääsi peruskoulusta vuonna 2011 ja on sen jälkeen hakenut moneen opiskelupaikkaan. Jatkopaikkaa ei kuitenkaan löytynyt, joten Pulkki löysi itsensä kotoa tietokoneen ääreltä.

Yksi osa minusta sanoi, että sitä olisi voinut tehdä pidempäänkään. Toinen osa sanoi, että koeta nyt ryhdistäytyä, sinun pitää tehdä jotain muutakin kuin olla vain kotona lojumassa nurkissa.

Tero Pulkki

- Minulla ei siinä vaiheessa ollut juurikaan kavereita. Istuin päivät ja yöt tietokoneella, jutustelin internetissä ihmisten kanssa ja pelailin videopelejä. Unirytmit menivät ihan sekaisin, menin nukkumaan viiden aikaan aamusta ja heräsin kolmen aikaan iltapäivällä, Pulkki kertoo. 

- Yksi osa minusta sanoi, että sitä olisi voinut tehdä pidempäänkään. Toinen osa sanoi, että koeta nyt ryhdistäytyä, sinun pitää tehdä jotain muutakin kuin olla vain kotona lojumassa nurkissa.

Loppu kotona lojumiselle tuli, kun nuori mies pääsi ava-koulutukseen Kouvolan seudun ammattiopistoon, jossa tutustutaan erilaisiin opiskelulinjoihin ja työkokeiluun. Siellä Pulkki meni lääkärintarkastukseen ja tulokset olivat hätkähdyttävät.

- Selvisi, että minulla on maksa-arvot aika huonot, ja että pitää lähteä kuntoilemaan ja nousta pois sieltä omasta punkasta. Se sai motivoitua, etsin töitä ja lähdin kuntoilemaan salille. Se kyllä käänsi ajatukset ihan toisin päin, Pulkki muistelee.

Nyt Pulkki työskentelee työttömien toimipisteessä Myllykosken työpajassa atk-osastolla. Pulkin toiveissa onkin valmistua tulevaisuudessa datanomiksi. Hän on kärsinyt pienestä asti oppimishäiriöistä ja keskittymisvaikeuksista, joten unelmana olisi opiskelupaikka Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksesta, missä opiskelu tapahtuu pienryhmissä.

"Pyrin, kunnes pääsen"

Annamari Laukkanen sanoo, että välillä tuntuu pahalta, kun kaverit pääsevät opiskelemaan ja kertovat esimerkiksi facebookissa, millaista opiskelijaelämä on.

- Jotenkin tulee sellainen olo, että olenko niin paljon huonompi ihminen, kun en päässyt yliopistoon, vaikka niin monet muut kaverit pääsivät. Yhteiskunnassa on asenne, että heti pitäisi päästä oppilaitoksesta toiseen ja työelämään, tehdä jotain järkevää.

Jotenkin tulee sellainen olo, että olenko niin paljon huonompi ihminen, kun en päässyt yliopistoon, vaikka niin monet muut kaverit pääsivät.

Annamari Laukkanen

Ihmisten suhtautuminen välivuottaan pakon edessä pitävään Laukkaseen vaihtelee.

- Omat vanhemmat ovat suhtautuneet asiaan hyvin ja saan asua kotona tämän välivuoden ajan ja opiskella rauhassa. Ympäriltä olen kuitenkin kuullut myös paheksuntaa, välivuosia pidetään turhina. Yhteiskunta myös painostaa tekemään koko ajan jotain, jotta pääsisi niin sanottuun oravanpyörään, Laukkanen sanoo. 

Molemmat nuoret aikovat jatkaa opiskelupaikan hakemista, kunnes tärppää.

- Isona, jos pääsisin datanomilinjalle, haluaisin auttaa ihmisiä korjaamaan tietokoneita, kaikkea sellaista. Ihmiset sanovat sen olevan tulevaisuuden ala. Pyrin sinne taas heti keväällä ja niin kauan pyrin, kunnes pääsen, en aio luovuttaa tämän asian suhteen. Tällä hetkellä pääkohde on kuitenkin itseni kuntouttaminen ja fyysisen maksimitilan saavuttaminen, jotta olen terve, kun pääsen sinne opiskelemaan, Pulkki sanoo.

_Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena 19. syyskuuta oli nuorten syrjäytyminen. _