Valkeakoski on yhä teollisuustyön kaupunki

Valkeakoskella on saatu jatkuvasti uutisia suurteollisuuden irtisanomisista. Silti työpaikkoja myös syntyy koko ajan. Tämä kehitys on hiljaista, koska töitä avautuu pääosin pienissä yrityksissä.

Kotimaa
Valkeakosken tori
Antti Palomaa / Yle

Valkeakoskella on jouduttu tottumaan huonoihin uutisiin suurteollisuudesta. Viimeksi saatiin kuulla, että Metso lopettaa massankäsittelyn paikkakunnalla ja 60-70 menettää työnsä.

Suunnilleen saman verran on irtisanomistarpeeksi ilmoittanut Walki, aiempien vuosien vähennysten jatkoksi. Näistä ja muista vastaavista tilanteista huolimatta paikkakunnan väkiluku on kasvanut ja uusia työpaikkoja on syntynyt, selvittää yritysasiamies Vesa Varho seudun kehitysyhtiö Vaskesta:

- Kyllä se vain niin on, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat vuosien mittaan lisänneet työpaikkoja. Nillä pienillä puroilla on kyetty korjaamaan suurteollisuuden työpaikkamenetykset.

Teollisuustyöpaikkoja on osa, mutta Varhon arvion mukaan ehkä eniten on tullut palvelualan töitä. Osa on tuotantoelämän keskinäisiä palveluja, mutta osa myös kuluttajille suunnattuja palveluja.

Asukasluku on kasvanut

Valkeakosken asukasluku oli viime vuoden lopussa 21 172, eli hyvin tarkoin vuoden 1995 tasolla. Alimmillaan käytiin vuonna 2007, mutta alle 20 000:n ei silloinkaan pudottu. Sen jälkeen joukko on kasvanut.

Työttömyysaste on viime aikoina ollut 12 prosentin vaiheilla - iso luku, mutta lähellä maan keskitasoa. Osa työnsä menettäneistä löytää paikkakunnalta uutta, mutta eivät kaikki. Jos vain mahdollista, ammattitaitoa pitäisi jatkuvasti uudistaa, toteaa pääluottamusmies Kari Helenius Metsosta:

- On ehdottomasti tärkeää, että päivittää ammattitaitoaan ja kehittää itseään. Tällaisessa ikävässä muutostilanteessa on helpompi työllistyä, jos on pitänyt osaamisensa ajan tasalla.

Ammattiryhmiä, jotka ovat työllistyneet melko hyvin, ovat esimerkiksi teollisuuden sähköasentajat ja kunnossapitäjät. Vaikeampaa on monilla, jotka ovat päätyneet aikanaan kapea-alaisiin tehtäviin ja työskennelleet niissä kauan.

Asuntomessut ovat osaltaan virkistäneet paikkakuntaa. Kokonaisuutena Valkeakoski on pysynyt teollisuuskaupunkina, toimialalla on yhä noin 40 prosenttia työpaikoista.