Näin vuonna 2006: Hautala kritisoi Venäjää rajusti duuman edustajien edessä - ei puhemiehen puhuttelua

Hautala sanoi virallisessa vihreiden ryhmäpuheenvuorossa muun muassa, että Venäjän duuma on taantunut vuotta 1905 edeltävään tilaan.

politiikka
Heidi Hautala eduskunta.
Mikko Stig / Lehtikuva

Eduskunnan puhemiehen puhutteluun johtanut Oras Tynkkysen puhe on varsin maltillista Venäjän kritiikkiä verrattuna nykyisen kehitysministerin Heidin Hautalan rökitykseen vuonna 2006. Hautala varasti huomion eduskunnan 100-vuotisjuhlaistunnossa kritisoimalla Venäjää paikalla olevien Venäjän duuman edustajien edessä.

Hautala sanoi virallisessa vihreiden ryhmäpuheenvuorossa muun muassa, että "Venäjän duuma on taantunut vallan keskittämisen seurauksena valtaoikeuksiltaan vuotta 1905 edeltävään tilaan, jollon kaikki valta oli tsaarilla."

Hautala myös julisti suomalaisten velvollisuudeksi toimia Euroopan unionin jäsenenä niin, että Venäjä saavuttaa pysyvämmän vakauden.

- Se toteutuu vain, jos maassa toteutuvat oikeusvaltio, ihmisoikeuksien kunnioitus ja demokraattinen vastuunalaisuus, Hautala sanoi.

Eduskunnan silloinen puhemies Paavo Lipponen ei ottanut Hautalaa puhutteluun. Hän tyytyi paheksumaan julkisuudessa Hautalaa, joka hänen mielestä käytti juhlatilaisuutta hyväksi kritisoidakseen törkeästi naapurimaata.