1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Ruotsi on unelma monelle Syyriasta pakenevalle

Yle Uutisten haastattelemat syyrialaiset George ja Rita möivät vihkisormuksensa ostaakseen lentolipun Ruotsiin.

Syyria

Samalla kun Suomessa keskustellaan satojen Syyrian-pakolaisten vastaanottamisesta, Ruotsiin heitä virtaa tuhansia. Ruotsi päätti syyskuun alussa, että kaikille Syyriasta paenneille tarjotaan pysyvä oleskelulupa ja mahdollisuus perheen yhdistämiseen.

Kolmekymppiset George ja Rita saapuivat reilu viikko sitten Märstan vastaanottokeskukseen lähelle Arlandan lentokenttää.

Pariskunta esiintyy keksityillä nimillä suojellakseen omaisiaan Syyriassa. Miehen veli pidätettiin Turkin ja Syyrian rajalla epäiltynä yhteyksistä kapinallisiin.

- Olen onnellinen, että minä ja vaimoni olemme elossa. Minulla on täällä sukulaisia ja ystäviä. Ruotsi on hyvä maa. Se tarjoaa meille asioita, joista ennen saatoimme vain uneksia, sanoo George vastaanottokeskuksen karussa asuntolassa.

Matka on monelle mahdoton

Ruotsi kiinnostaa turvapaikanhakijoita, koska heitä on täällä valmiiksi paljon.

Saapujat ovat myös tietoisia Ruotsin päätöksestä tarjota pysyvää oleskelulupaa kaikille Syyrian pakolaisille. Matka Syyriasta kauas pohjoiseen on kuitenkin vaikea, useimmille mahdoton.

George ja Rita matkustivat Ruotsiin Alepposta Damaskoksen, Beirutin, Dubain ja Istanbulin kautta.

- Minulla oli joitakin koruja, jotka myin. Myimme myös vihkisormuksemme, jotta saisimme rahat lentolippuihin, George ja Rita kertovat.

Koulutettu pariskunta on sittenkin onnekas: Syyrian lähimaissa on miljoonia Syyriasta paenneita, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia kalliisiin viisumeihin tai lentolippuihin. Reilut 50 000 ihmistä on päässyt pakoon Eurooppaan, heistä noin 15 000 Ruotsiin.

"Syyriassa lapsemme kuolevat"

Pelkästään elokuussa Ruotsiin tuli yli tuhat syyrialaista. Ruotsi toivottaa nyt myös pakolaisten ydinperheet tervetulleiksi.

- Läheisten maahanmuutto Ruotsiin tietysti lisääntyy, mikä on hyvä asia. Mikään ei viittaa siihen, että konflikti olisi rauhoittumassa, sanoo Ruotsin Punaisen Ristin lakimies Alexandra Segenstedt

- Niin Suomen kuin Ruotsinkin pitää tarjota pysyvää oleskelua. Lisäksi EU:n pitäisi toimia jotta nykyistä useampi voisi päästä turvaan Eurooppaan, Segenstedt vetoaa.

Ruotsissakaan avokätisestä maahanmuuttopolitiikasta ei toki olla aivan yksimielisiä.

Esimerkiksi populistipuolue Ruotsidemokraattien johtaja Jimmy Åkesson on pitänyt virheenä tarjota syyrialaisille automaattisesti elinikäistä oleskeluoikeutta. Hänen mielestään syyrialaisia autettaisiin parhaiten paikan päällä ja Syyrian naapurimaissa.

Oleskelulupapäätöstä odottavat George ja Rita uskovat viettävänsä loppuelämänsä Ruotsissa.

- Meidän on hankittava lapsia ja elettävä normaalia elämää. Emme voi kasvattaa lapsiamme Syyriassa, siellä lapset kuolevat, George sanoo.

Lue seuraavaksi