Kukkakauppias tarjoaa lamassa pieniä iloja

Taloudellinen matalasuhdanne tekee ihmisistä varovaisia rahankäyttäjiä. Tuhlaaminen vähenee ja mieltä piristetään mieluummin pienillä iloilla. Tällaiseen markkinarakoon iskee kukkakauppias.

ilmiöt
kukkakauppias Kirsi Räsänen
Tuija Veirto / Yle

Lahtelainen kukkakauppias Kirsi Räsänen tuntee olevansa juuri oikealla alalla. Pienestä liikkeelle lähtenyt, vuosituhannen vaihteessa perustettu kukkakauppa on löytänyt oman asiakaskuntansa. Niin yritys kuin yrittäjäkin voivat hyvin konkurssiuutisten keskellä.

- Lamasta puhutaan, mutta minä en sitä omassa yrityksessä huomaa. Pientä nousua tämä on ollut koko ajan ja on edelleen, Kirsi Räsänen kertoo.

Räsänen vaihtoi mainosalan kukkakauppaan vuonna 1999.

- Mainosalalla alkoi olla raadollista. Kun elämäntilanne antoi myöten, opiskelin ensin puutarhuriksi ja sen jälkeen floristiksi.

Viikko valmistumisen jälkeen Kirsi Räsäsellä oli oma kukkakauppa, Ruusun Aika.

- Tiesin heti mitä ja millaista halusin. Toiset tykkää ja toiset ei, toteaa kukkakauppias tyylistään.

kukkakauppias Kirsi Räsäsen kauppa
Tuija Veirto / Yle

Kaikilla ei alalla mene hyvin, tietää yrittäjä. Hän suree kotimaisen kukan vähäistä kysyntää.

- Vähän aikaa sitten meni nurin kotimainen ruusunkasvattaja. Minäkin olin aiemmin henkeen ja vereen kotimaisen kukan puolesta, mutta olen antanut periksi.

Ei ne suuret tulot, vaan pienet ilot

Kukkakauppa on löytänyt oman asiakaskuntansa läheltä.

- Sijainti on hyvä, ihmiset piipahtavat sisälle ja hakevat jotakin kaunista kotiin tai muita ilahduttaakseen. Suuri ilon aihe ovat olleet nuoret miehet, jotka ostavat kukkia tyttöystävilleen. Se on yleistynyt.

Kukkakaupalla on pienimuotoista välitystä ja asiakkaita on tullut oman alueen ulkopuoleltakin.

Suuri ilon aihe ovat olleet nuoret miehet, jotka ostavat kukkia tyttöystävilleen. Se on yleistynyt.

Kirsi Räsänen

- Kaukaisimmat soitot ovat tulleet Suomesta Rovaniemeltä ja ulkomailta Lontoosta. Toimitan tilaukset perille ja laskun tilaajalle. Homma perustuu luottamukseen eikä ole tarvinnut pettyä kertaakaan. Yksittäisistä soittajista tulee usein vakituisia asiakkaitani.

Verkkokauppaa ei kukkakauppias omien sanojensa mukaan ole edes harkinnut, mutta Facebook-sivut löytyvät.

Yrittäjän päivä on pitkä ja venyy usein 13-14 tuntiin.

- Siitä en ole ylpeä. Olen minä joskus täältä poiskin. Mutta rakastan tätä työtä ja ihmisiä. Tämä on elämäntapa, iloinen kukkakauppias kertoo.