1. yle.fi
  2. Uutiset

Ympäristöviranomainen vaatii Stora Ensolta parannuksia

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan Oulun tehtaan öljynerotusallas ei toimi riittävän hyvin, sillä sieltä on päässyt kemikaaleja mereen kahdesti lyhyessä ajassa. Ely vaatii Stora Ensolta selvitystä siitä, mitä asialle aiotaan tehdä.

Kotimaan uutiset
Stora Enson portilla
Yle

Stora Ensoa Oulussa valvova ympäristöviranomainen on löytänyt tehdasalueen toiminnoista puutteita.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan tehtaan öljynerotusallas ei toimi riittävän hyvin, sillä sieltä on päässyt mereen pieniä määriä kemikaaleja, muun muassa tärpättiä, kahdesti lyhyessä ajassa.

Päästöt tapahtuivat kuun alussa Stora Ensolla sattuneen vuodon ja eilen keskiviikkona tehtyjen kunnossapitotoimien seurauksena.

Öljynerotusaltaan pitäisi elyn ylitarkastajan Antti Petäsen mukaan estää viimekädessä esimerkiksi juuri tärpätin pääsy luontoon.

- Tällaisen öljynerotusaltaan pitäisi pystyä ottamaan esimerkiksi tärpättijakeita vastaan ja pitämään niitä sisällään. Altaan kunto ei yksinkertaisesti ole ollut riittävä, varsinkaan nyt näin alhaisilla vedenkorkeuksilla, ja sieltä on sitten päässyt päästöjä mereen, Petänen selventää.

Myös poliisi setvii päästöjä

Ylitarkastajan mukaan ely-keskus edellyttää, että Stora Enso ryhtyy tilanteen takia nopeasti toimenpiteisiin.

- Siihen on vaadittu välittömiä toimia. Saamme ensi viikon alussa lisätietoa altaan toimintakunnosta sekä siitä, mitä sen suhteen aletaan tehdä.

Petäsen mukaan tehtaan pitäisi hankkia myös uusia mittauslaitteita, joiden avulla mahdolliset tärpättivuodot havaittaisiin jo tehtaan prosesseissa.

Oulun poliisi on selvitellyt Stora Enson alkukuun vuotoa jo useamman viikon, mutta asian käsittely on vielä kesken. Tutkinnanjohtaja Erik Kärkkäisen mukaan poliisi alkaa tutkia myös keskiviikkona tapahtunutta päästöä.

Päätöksiä ei ole kuitenkaan Kärkkäisen arvion mukaan luvassa muutamiin viikkoihin.

Lue seuraavaksi