Joeli on kaikkien yhteinen tila - Savonlinnan uusi kirjasto avattiin

Savonlinnan uusi kirjasto on tänään avattu yleisölle. Kirjailija Joel Lehtosen mukaan uusi talo on nimetty Joeliksi. Noin 7,8 miljoonaa euroa maksanut rakennus valmistui sekä aikataulun että budjetin mukaisesti. Avajaispäivänä uusi kirjasto houkutteli paikalle huomattavan suuren yleisön ja myös uudet palvelut otettiin heti käyttöön kiittävien kommenttien kera.

kulttuuri
Savonlinnan uusi kaupungikirjasto Joeli liputettuna avajaisten kunniaksi.
Savonlinnan uusi kaupungikirjasto Joeli liputettuna avajaisten kunniaksi.Adam Bellgrau, Yle

Savonlinnalle ja varsinkin Savonlinnan kirjastotoimelle uusi kirjasto on historiallinen murros. Kirjastotoimi astuu tälle vuosituhannelle.

- Tarjolla on semmoisia palveluita, joita muissa kirjastoissa on ollut jo kymmenien vuosien ajan ja nyt vasta saatu tänne Savonlinnaan. Nämä tilat tietenkin ovat kaikille kansalaisille tarkoitetut. Kirjasto ei enää ole paikka, josta haetaan kirjoja, vaan paikka jossa voidaan viihtyä ja oleskella ja harrastaa erilaisia asioita, myhäilee kirjastotoimenjohtaja tapani Boman.

Kirjaston ovet avattiin fanfaarien raikuessa ja puhallinmusiikki tahditti myös käyttöönottoa. Suurimman vaikutuksen tulijaan teki kuitenkin itse laitos.

- Aikamoinen elämys, että kyllä tämä on hieno rakennus sekä ulkoa että sisältä. Varsinkin kun tämän näkee ihan konkreettisesti tästä hyllyjen äärestä, niin olen tyytyväinen, sanoo savonlinnalainen perheenäiti Taina Lahtela.

Lahtelan perheelle kirjasto on tärkeä, ja lapsetkin pääsevät käymään jo lähipäivinä.

- Nyt lapset ovat koulussa ja kerhossa, että he eivät nyt valitettavasti päässeet tähän. He olivat kateellisia äidille, kun äiti lähtee kirjaston avajaisiin, Taina Lahtela kertoo.

Ensivierailu hälvensi ennakkoluulot

Taina Lahtela oli alunperin vanhan kirjaston säilyttämisen kannalla. Ensivierailu käänsi mielen välittömästi.

- Tämä on kaunis ja avara ja täällä on tosi hyvässä järjestyksessä nämä kirjat. En kyllä enää vaihtaisi vanhaan, Taina Lahtela toteaa.

Alkuhämmennyksen jälkeen Joeli herätti myös yliopistomiehessä innostusta ja toivoa. Yleisön suosio osoitti, että Suomen kansa rakastaa kirjastojaan. Uusi kirjasto on erilainen kuin perinteiset kirjastot ja talo antaa uusia mahdollisuuksia sivistystyölle.

- Erittäin nopeasti syntyi semmoinen innostus ja ylpeys sitä, että tällainen instituutio ja maamerkki on saatu aikaan. Mikä jatkossa on todella mielenkiintoista nähdä, että miten nuoret ottavat tämän asian haltuunsa. siihen minä uskon ja se on ehkä se toivo tässä koko kirjastotoiminnassa tulevaisuudessa, sanoo professori emeritus Jorma Enkenberg.

Professorin toivo ei ole turha. Nuorillekin kirjasto on sekä tarpeellinen että miluinen. Kirjoja, musiikkia ja muuta aineistoa löytyy sekä opiskeluun että vapaa-aikaan. Ja talokin on hieno.

- Aika moderni ja hieno, siisti!

- Joo, ihan hieno rakennus, varsinkin jos vertaa siihen edelliseen mikä oli, niin selkeästi laajempi. Tosi hieno, opiskelijat Serena Tatananni ja Samppa Niinimäki toteavat yhteen ääneen.