Nokia-analyytikko hurjista sopimussakoista: Tällaiset ovat tavallisia

Nokia julkisti tarkempia tietoja Microsoftin kanssa tekemästään sopimuksesta. Sopimuksen valtavalta kuulostava 113 miljoonan euron sopimussakko kuulostaa Nokiaan erikoistuneesta analyytikosta kohtuulliselta.

talous
Hannu Rauhala.
Yle

Nokian yhtiökokoustaan varten julkaisemat tuoreet tiedot paljastavat Nokian sopineen Microsoftin kanssa miljoonien sopimussakoista. Jos Nokian osakkaat päättävät kaataa Microsoft-kaupan, täytyy Nokian maksaa 38 miljoonaa euroa. Jos Nokia puolestaan peruu kaupat ja myy kännykkäosastonsa jollekin toiselle, sakko nousee 113 miljoonaan euroon.

Nokia-analyytikko Hannu Rauhala OP-Pohjolasta pitää tällaisia sopimussakkoja tavallisina, etenkin yhdysvaltalaisyhtiöiden kanssa.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että tässä puhutaan neljän miljardin euron kaupasta ja jos lasketaan patentit mukaan yli viiden miljardin euron kaupasta. Jos suhteuttaa siihen, niin sakko tuntuu suhteellisen kohtuulliselta. Ja näissä sopimuksissa on sakkopykäliä puolin ja toisin, Rauhala sanoo.

Kohua on aiheuttanut myös Nokian toimitusjohtajan paikalta Microsoftin leipiin takaisin palaavan Stephen Elopin miljoona-bonukset, jotka hän saa kaupan toteutuessa. Rauhala rauhoittelee myös tätä kohua.

– Elopin saamat bonukset perustuvat johtajasopimukseen, joka tehtiin, kun hänet palkattiin. En ainakaan tuon perusteella voi sanoa, että tämän kaiken takana olisi salaliitto, hän sanoo.