Tutkimus: Tv-sarjat pilaavat miesten halut sairaanhoitajiksi

Tutkimusryhmä katsoi viittä TV:n sairaalasarjaa. Tyypillisesti miessairaanhoitajat olivat niitä hahmoja, joille kuuluu nauraa tai joihin suhtautua alentuvasti. Tämä voi vaikeuttaa miesten rekrytoimista tai pysymistä hoitoalalla, tutkijat sanovat.

Ulkomaat
sairaanhoitaja työntää kärryjä
Lehtikuva / Markku Ulander

Television kuvitteelliset miessairaanhoitajat pääsevät lähinnä pikkurooleihin ja vitsailun kohteiksi, mikä saattaa hankaloittaa tosielämän miesairaanhoitajien palkkaamista ja töissä pysymistä. Näin väittävät amerikkalaisia lääkärisarjoja tutkineet tieteilijät Australiassa.

Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Australiassa karkeasti joka kymmenes sairaanhoitaja on mies. Suomessa miehiä on Sairaanhoitajaliiton mukaan kuusi prosenttia.

– Ihmiset eivät päätä ammatinvalinnastaan TV:n perusteella, mutta oppilaiden kertomusten mukaan suositut TV-sarjat voivat tässä auttaa. Ja kielteiset stereotyypit sairaanhoidosta kulkeutuvat tosielämään, sanoo tohtori Roslyn Weaver Länsi-Sydneyn yliopistosta.

– Kun sairaanhoitajamiehet ovat populaarikulttuurissa lähes näkymättömiä, tai heidät pelkistetään osaamattomiksi tai jollain tapaa epämiehekkäiksi, hoitoalan valinneet miehet kokevat hankalaksi taistella tätä kuvaa vastaan.

Tutkimusryhmä analysoi yhden tuotantokauden viidestä eri sairaalasarjasta, kuten Suomessakin lähetetystä _Greyn anatomiasta. _Tutkijat kiinnittivät huomiota muun muassa vuorosanoihin, roolijakoon, kuvaukseen ja leikkaukseen.

Vaikka TV-sarjat ylipäätään rikkoivat stereotypioita, miessairaanhoitajia ei vapautettu heihin liittyvistä kliseistä. Miessairaanhoitajat eivät olleet perinteisellä tapaa miehisiä. Tyypillisesti miessairaanhoitajaa luultiin juonikuviossa lääkäriksi tai hän oli sarjan homoseksuaalinen hahmo. Työkaverit tai potilaat kohtelivat miessairaanhoitajaa alentuvasti tai rooli oli kirjoitettu tuomaan komiikkaa sarjaan.

Miessairaanhoitaja edustaa televisiossa toisinaan monenlaista vähemmistöä yhtä aikaa. Yhdessä tutkimuksen sarjassa esiintyi homo latinomiessairaanhoitaja, toisessa homo muslimimiessairaanhoitaja.

Fiktiivisiä miessairaanhoitajia on tutkittu ennenkin. Uuden tutkimuksen löydökset ovat varsin samankaltaisia kuin vuonna 2012 Länsi-Australian yliopistossa, missä selvitettiin miessairaanhoitajien kuvaamista elokuvissa.

Lähteet: Reuters