Curiosity-mönkijä ei löytänyt Marsista merkkejä elämästä

Mönkijän keräämissä näytteissä ei ole metaania, joka Maassa on merkki elämästä. Curiosityn tutkimukset jatkuvat kuitenkin edelleen.

Ulkomaat
Mars-mönkijä
Mars-mönkijäNASA

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Curiosity-mönkijä ei löytänyt Marsin ilmakehästä metaania, joka Maassa on merkki elämästä, viranomaiset kertoivat torstaina.

Mönkijä laskeutui Marsiin viime vuoden elokuussa. Sen tarkoituksena oli selvittää, onko Marsissa ollut edellytyksiä mikrobien elämälle.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan tutkijat ovat havainneet Marsin ilmakehässä metaanipilviä. Kaasun on arveltu vapautuneen joko biologisen tai geologinen toiminnan tuloksena.

Kaasun, joka Maan ilmakehässä säilyy noin 300 vuotta, on arveltu säilyvän Marsissa noin 200 vuotta. Curiosity-mönkijän kahdeksan kuukauden ajan keräämät näytteet osoittavat, että metaani on hävinnyt muutamassa vuodessa.

Aiempien havaintojen perusteella tiedemiehet ovat odottaneet löytäneensä noin kuusi kertaa enemmän metaania ilmakehästä kuin merkityksettömät määrät, jotka Curiosity löysi.

Nasan johtavan tutkijan Christopher Websterin mukaan on mahdollista, mutta epätodennäköistä, että vain Curiosityn laskeutumispaikalta ei sattumoisin löydy metaania. Hänen mukaansa tulos on pettymys.

- Olisimme halunneet löytää paljon metaania.

Etsinnät eivät kuitenkaan ole ohi. Curiosity jatkaa ilmanäytteiden ottamista ja metaanin etsimistä samalla kun se jatkaa maaperätutkimuksia.

Päivitetty: Muutettu otsikon "elämän edellytykset" merkeiksi elämästä.

Lähteet: Reuters