Verottaja torppasi suurimman veronkiertojutun esitutkinnan

Miljoonien eurojen veronkierrosta epäillyt säästyivät esitutkinnalta verottajan jahkailun takia. Kyseessä on 60 miljoonan euron potti veroparatiiseissa. Verottajan mukaan se ei tehnyt jutussa virheitä.

Kotimaa

Suomen suurimman veronkiertojutun esitutkinta pysähtyi verottajan vastahankaisuuteen.

Jutussa on kyse noin 20 suomalaisen veroparatiiseihin sijoittamista 60 miljoonasta eurosta.

Yle Uutisten tietojen mukaan poliisi esitti verottajalle esitutkinnan aloittamista jutussa, mutta ehdotukseen ei tartuttu.

Yksittäisiin tapauksiin verottaja ei ota kantaa, mutta sanoo, että asia saattaisi olla oikeudellisesti monimutkainen ja näytön arvioinnin kannalta hankala.

– Yleisesti voin viitata siihen, että tämmöiset tapaukset saattaa olla sangen monimutkaisia oikeudellisesti ja sen näytön arvioinnin kannalta, sanoo Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo Ylen haastattelussa.

Verottajan jahkailu maksoi sen, että mahdolliset veronkiertäjät selvisivät ilman rikosseuraamusta, koska korkein oikeus tiukensi tulkintaansa kesällä: Verohallinnon määräämä veronkorotus on jo rangaistus eikä toista voi samasta rikkomuksesta antaa.

Merisalon mukaan veroviranomainen ei tehnyt jutussa virheitä.

– Nyt en puhu yksittäisestä asiasta, mutta sillä tavalla näkisin, että verohallinto toimii näiden määräaikojen ja lakien puitteissa.