Koe uusi yle.fi

Koululaiset ja kipeät maksavat kuntasäästöt

Koulujen luokkakoot kasvavat ja kouluja suljetaan kuntien säästöjen takia, selviää Yle Uutisten kuntakyselystä. Opetuksen lisäksi säästöjä etsitään varsinkin terveydenhoidosta ja hallinnosta.

Kotimaa
Kyselyyn vastanneiden kuntien arvioita säästöjen vaikutuksista.
Kyselyyn vastanneiden kuntien arvioita säästöjen vaikutuksista. Vastaajat saivat valita useita vaihtoehtoja. Kuntajohtajilta kysyttiin: "Miten arvioitte säästöjen vaikuttavan kuntalaisten elämään kunnassanne?"Stina Tuominen / Yle

Kuntien säästöt iskevät kipeästi opetukseen. Puolet kyselyyn vastanneista 137:stä kunnasta aikoo suurentaa opetusryhmien kokoa. Joka neljäs kunta lakkauttaa kouluja.

Koulusäästöt kiukuttavat muun muassa Lappeenrannassa. Siellä lakkautusuhan alla on 10 kyläkoulua ja kaksi lukiota. Vasta remontoidun Parjalan kyläkoulun oppilaiden vanhemmat eivät sulata lakkauttamista:

– Juuri siellä viimeisiä maalaillaan putkia niin nytkö se ollaan laittamassa sitten kiinni? Toisella kädellä annetaan ja toisella otetaan. Että eipä ole järjen häivää, sanoo kyläkoululaisen äiti Susanna Koponen.

Terveyspalvelujen saatavuus heikkenee

Kyselyyn vastanneiden kuntien yleisimmät säästökohteet.
Kyselyyn vastanneiden kuntien yleisimmät säästökohteet. Vastaajat saivat valita useita vaihtoehtoja. Kuntajohtajilta kysyttiin: "Hallitus on päättänyt, että julkisen talouden kestävyysvajeen takia kuntien on säästettävä 2 miljardia euroa. Tästä puolet on tarkoitus säästää kuntien omilla toimilla. Mistä kunnassanne ensisijaisesti etsitään säästöjä?" Stina Tuominen / Yle

Yle Uutiset kysyi kunnanjohtajilta ensin laajasti, miltä aloilta kunta ensisijaisesti etsii säästöjä. Kunnat saivat valita useita vaihtoehtoja. Moni kunta (69) painotti etsivänsä säästöjä tasaisesti kaikista palveluista. Sen jälkeen yleisimmin säästöjä haetaan terveydenhoidosta (51 kuntaa), hallinnosta (48 kuntaa) ja opetuksesta (43 kuntaa).

Noin joka neljäs kunta (37 kuntaa) arvioi säästöjen heikentävän terveyspalvelujen saatavuutta.Terveyskeskuksia aikoo lakkauttaa 8 kyselyyn vastannutta kuntaa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut vievät kunnan menoista valtaosan. Moni kunta (60) arvioi säästöjen yleisesti aiheuttavan joidenkin palvelujen lakkauttamisen. Myös matkat palvelupisteisiin pitenevät monin paikoin (42 kuntaa).

Luokkakoot kasvavat, kouluja lakkautetaan

Kun kysyttiin tarkemmin säästöjen vaikutuksia kuntalaisten elämän, esiin nousivat vahvasti koulutukseen kohdistuvat säästöt.

Kunnista useampi kuin joka neljäs (39 kuntaa) ilmoitti lakkauttavansa kouluja. Peräti puolet vastaajista (72 kuntaa) kertoi opetusryhmien suurenevan. Lisäksi 45 kuntaa arvioi vähentävänsä kouluavustajien määrää.

Esimerkiksi nopeasti kasvava ja velkaantunut Vantaa aikoo sulkea kaksi koulua. Opetuksen tasosta yritetään kuitenkin pitää kiinni.

– Vantaalla viime vuosina opetusryhmien koot ovat pienentyneet olennaisesti. Opetusryhmiin ei ole tarkoitus koskea perusopetuksessa. Kun on arvioitu näitä säästömahdollisuuksia, niin on arvioitu, että järkevintä on säästää seinistä eikä opetuksesta, sanoo Vantaan talousjohtaja Patrik Marjamaa.

Kahden miljardin säästötalkoot

Hallitus vaatii kunnilta kahden miljardin euron säästöjä. Miljardi pitäisi kerätä toimintoja tehostamalla ja kuntaveroja korottamalla. Toinen miljardi kertyy hallituksen mukaan kuntien tehtävien ja normien purkamisesta. Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) on pyytänyt kunnilta ehdotuksia kuntien tehtävien karsimiseksi.

Parjalan kyläkoulun puolustajat epäilevät, ettei koulun sulkeminen tuo säästöjä, koska oppilaiden koulumatkojen pidentyessä myös matkakulut lisääntyvät .

– Miks ihmeessä pitää jonkun muutaman satasen takia säästää ja siirtää oppilaat sinne (kauempana sijaitsevaan kouluun)? Myö ei kukaan ymmärretä sitä, eikä tulla mitenkään ymmärtämään, puhisee kyläkouluaktivisti Satu Jaatinen.

_Jos haluat perehtyä tarkemmin kyselyn tuloksiin, löydät kaikki vastaukset tämän linkin takaa. Aineistossa ovat mukana kaikki yksittäiset vastaukset. Kysely tehtiin sähköpostitse. Kyselyyn vastasi 137 kunnanjohtajaa 320:stä eli vastausprosentti on 43. Aineiston lisenssi on CC-BY-SA 3.0 (siirryt toiseen palveluun). Lähteenä mainittava Yle Uutiset._