Viron minimipalkka nousee 70 euroa kuussa

Minimipalkkaa nostetaan kahtena vuonna kaikkiaan 390 euroon. Valtiovarainministeri toivoo päätöksen vähentävän pimeää työtä.

Viron työnantaja- ja työntekijäliitot ovat sopineet, että minimipalkkaa nostetaan kahden vuoden aikana 70 eurolla. Tällä hetkellä virolaisten minimipalkka on 320 euroa kuussa.

Ensi vuonna minimipalkka nousee 35 euroa ja seuraavana saman verran. 390 euron kuukausipalkka tarkoittaa 2,34 euron tuntipalkkaa.

Osapuolet sanovat yhteisessä lausunnossaan olevansa realisteja: "Virossa sen kummemmin työnantajat kuin työtekijätkään eivät todellakaan ui rahassa. Kun teemme sopimuksen niissä rajoissa, jotka yhteiskuntamme elintaso tänään sallii, annamme työntekijälle signaalin, että häntä arvostetaan."

Samalla lausunnossa kuitenkin painotetaan, ettei korotuksella haluta luoda yleisiä palkankorotuspaineita, vaan parantaa vähäosaisimpien asemaa. Keskipalkan kasvu ei saa ylittää tuottavuuden kasvua, lausunnossa sanotaan.

Ministeri tyytyväinen

Minimipalkkaa korottava sopimus vaatii vielä hallituksen hyväksynnän. Valtiovarainministeri Jürgen Ligi antoi omansa Ärileht-talouslehden haastattelussa palkkapäätöksen jälkeen.

– Korotusta voidaan kutsua rohkeaksi, mutta se tuskin vaarantaa työllisyyttä. Yksi vaiettu hyvä puoli on, että korotus hillinnee pimeiden palkkojen maksamista, Ligi sanoo.

Valtionkin budjetille päätös on hivenen eduksi, joskin kunnat ovat suurempi voittaja, Ligi sanoo.

Suomessa minipalkasta ei ole lakia, vaan työehtosopimukset määrittelevät sen. Työehtosopimuslaki edellyttää, että palkka on "tavanomainen ja kohtuullinen". Minimipalkkalaki on yksi ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n tavoitteista.