Koirahaave todeksi siedätyshoidolla

Allergiat ja astma maksavat yhteiskunnalle puolitoista miljardia euroa vuodessa. Astman kustannuksia on saatu vähennettyä muun muassa hoitoa tehostamalla. Allergioiden emeritusprofessori uskoo siedätyshoitojen tuovan merkittäviä säästöjä ja parantavan elämänlaatua.

Kotimaa
Allergiatutkimuksen ohjausryhmän jäsen ja kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtela (oik.) ja allergikko Natasa Anttila-Rautio.
Tuore tutkimus valottaa astman ja allergian miljardiluokan kustannuksia yhteiskunnalle. Allergiatutkimuksen ohjausryhmän jäsen ja kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtela ja allergikko Natasa Anttila-Rautio arvioivat tilannetta omista näkökulmistaan.

Ensimmäisen Suomessa tehdyn selvityksen mukaan allergian ja astman kustannukset nousevat vuodessa pahimmillaan 1,6 miljardiin euroon. Allergia- ja astmaliiton toteuttamassa tutkimuksesta selivää, että suurin osa kuluista aiheutuu työpoissaoloista ja työtehon laskemisesta. Suoria kuluja, eli lääke- ja lääkärikustannuksia summasta on 300-400 miljoonaa euroa.

Monista erilaisista allergioista pitkään kärsinyt Natasa Anttila-Rautio on kokeillut monenlaisia hoitokeinoja aina lapsuuden ajan ihon tervaamisesta siedätyshoitoihin.

- Pelkästään siedätyshoidot, jotka kustannan itse, maksavat tuhansia euroja, Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Anttila-Rautio laskee.

Allergiat jylläävät, astma saatu kuriin

Allergialääkkeiden kulutus on jatkuvasti kasvanut allergioiden lisääntyessä. Kliinisen allergologian emeritusprofessori Tari Haahtela etsii syitä nykyisestä elämänmuodosta.

- Kysymys ei ole niinkään uusista riskitekijöistä kuin suojatekijöiden vähenemisestä. Suojatekijät ovat peräisin luonnosta. Olemme tässä urbaanissa elämänmuodossa yhä enemmän kytkeytyneet irti luontoympäristöstä, joka muokkaa suojamekanismejamme. Isolla osalla väestöä on se ongelma, että immuunijärjestelmä ei kykene tekemään fiksusti eroa vaarallisen ja vaarattoman hiukkasen välillä, joka limakalvolle ja suolistoon tulee.

Sen sijaan astman kustannukset ovat kääntyneet laskuun.

- Astman kustannukset vuonna 2007 olivat noin 250 miljoonaa euroa ja tässä uudessa laskelmassa ne ovat 200 miljoonaa euroa. Muutamassa vuodessa olemme kyenneet säästämään jo 50 miljoonaa sitä kautta, että lääkkeitä on käytetty tehokkaammin ja oikeammassa vaiheessa astmaattista tilannetta, eli estetty kohtaukset, tehohoidot ja sairaalahoidot, Haahtela selittää.

Siedätyshoidoilla säästöä ja elämänlaatua

Uudessa allergiaohjelmassa yhtenä tavoitteena on vähentää kustannuksia lähivuosina 20 prosentilla. Emeritusprofessori puhuu siedätyshoitojen puolesta.

- Alkuun on nähtävissä siedätyshoitojen kustannusten lisääntyminen, mutta vähänkään pidemmällä aikavälillä kustannukset tulevat vähenemään, emeritusprofessori Haahtela vakuuttaa.

Natasa Anttila-Rautiota siedätyshoito auttoi toteuttamaan pitkäaikaisen haaveen.

- Minulla on nyt ollut kaksi ihanaa pikkuista koiraa muutaman vuoden ajan kotona. Ylipäätään vastustuskyky, sietokyky on lisääntynyt moneen muuhunkin, ruoka-aineista lähtien. Elämänlaatu on kasvanut kaikilla alueilla, hymyilee Anttila-Rautio onnellisena.