Valvontakameralla ratkotaan ja ennaltaehkäistään rikoksia

Kaupunkien keskustoissa kameroita asetetaan usein rauhoittamaan levottomimpia paikkoja, mutta usein tallenne on ollut ratkaisevassa osassa rikosten selvityksessäkin. Rikosylikomisario arvelee valvontakameran ja siitä ilmoittamisen myös ennaltaehkäisevän rikoksia.

Kotimaa
Kaksi valvontakameraa talon seinässä.
Jarkko Remahl / Yle

Pelkästään Kajaanin keskustassa on kymmeniä valvontakameroita. Suurin osa on kaupungin asettamia, mutta joukossa on myös yksityisten liikekiinteistöjen asettamia kameroita. Kaupungin asettamien kameroiden valvonnasta myös vastaa kaupunki. Rikosylikomisario Jarkko Maksniemen kertoo yhteistyön kaupungin ja Kainuun poliisin kanssa toimivan.

- Kainuun poliisi pystyy hyödyntämään tallenteita yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisessä ja rikosten selvittämisessä.

Valvontakameroista on poliisille kiistaton apu.

- Monessa tapauksessa valvontakameroiden tallenteet ovat ensiarvoisen tärkeitä. Niiden avulla on monta rikosta selvitetty.

Maksniemi korostaa olevan tapauskohtaista, millaista apua valvontakamerasta saadaan.

- Jos tallenne on hyvinkin tarkkaa, ja siitä saadaan selville ketkä kuvassa liikkuvat ja mitä siellä tehdään, niin siitä muodostuu rikoksesta riippuen aivan oleellinen näyttö asiassa.

Rikosylikomissario Jarkko Maksniemi.
Rikosylikomisario Jarkko Maksniemi sanoo valvontakameroiden auttavan rikosten selvittämisessä tapauskohtaisesti.Jarkko Remahl / Yle

Liikkeiden valvontakamerat pitävät yleensä huolta liikkeiden rauhasta, mutta toisinaan niihin tallentuu liikkeiden ulkopuolella tapahtuvia rikoksia. Tällöin poliisilla on mahdollisuus saada myös yksityisten tallenteita käyttöönsä.

- Silloin toki oletetaan, että niillä on merkitystä jollakin tavalla rikoksen selvittämisessä, esimerkiksi jos tekijät ovat liikkuneet alueella tai jotain muuta oleellista. Kyllä niitä aina silloin tällöin käytetään, kun selvitetään muita kuin kyseisessä kiinteistöissä tapahtuneita rikoksia.

Ennaltaehkäisevä väline

Kaiken näkevistä ja tallentavista kameroista huolimatta myös silminnäkijöitä kaivataan. Maksniemen mukaan silminnäkijähavainnot, todistajalausunnot ja tallenteet tukevat toisiaan.

- Näin saadaan parempi kokonaiskäsitys rikoksen etenemisestä, kun on useita todisteita asiasta.

Valvontakameroiden eduksi voidaan laskea myös niiden ennaltaehkäisevä vaikutus.

Varmasti jossain määrin ehkäisee häiriökäyttäytymistä tai rikoksen tekemistä, kun valvontamuodosta näkyvästi ilmoitetaan.

Jarkko Maksniemi

- Tietysti on vaikeaa tilastollisesti mitata, miten suuri vaikutus kameroilla on. Olemme kuitenkin havainneet, että esimerkiksi Kajaanin keskusta-alue on jossain määrin rauhoittunut valvontakameroiden myötä.

Valvontakameroilla varustetut kiinteistöt tiedottavat valvonnasta selkein kyltein. Maksniemen mukaan laki velvoittaa kiinteistön omistajia kertomaan valvonnasta. Hän uskoo tälläkin olevan ennaltaehkäisevä vaikutus.

- Varmasti jossain määrin ehkäisee häiriökäyttäytymistä tai rikoksen tekemistä, kun valvontamuodosta näkyvästi ilmoitetaan.

Isoissa kaupungeissa yleiset valvontakamerat ovat arkipäivää, pienemmissä kuntakeskuksissa kameravalvonta on vähäisempää.

- Usein kameravalvonta pienemmillä paikkakunnilla kohdistuu tiettyihin kiinteistöihin, ei niinkään laajaan valvontaan kuten isommissa kaupungeissa.