1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jobs on sisäsiisti mutta yllätyksetön yhtiöhistoriikki

Apple on tällä hetkellä maailman arvokkaimmaksi luokiteltu yhtiön. Yhtiön alkutaival ei kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, vaan matkalla menestykseen oli monta mutkaa.

kulttuuri
Tähtiä.

ElämäkertaelokuvaJobson tarina nuoren miehen noususta, uhosta, väliaikaisesta tuhosta ja uudelleen syntymästä. Elokuva kertoo Applen tarinan sen synnystä aina siihen saakka, jolloin omasta firmastaan välillä pois potkaistu Steve Jobs otti jälleen omansa takaisin ja muokkasi Applesta sen yhtiön, joka se nyt on.

Jobs on perinteistäkin perinteisempi elämäkertaelokuva. Se tarjoaa katsojalle kahdessa tunnissa pintaa raapaisevan kuvan kohteestaan ja yhtiöstä jonka hän loi. Steve Jobsin suuhun on kirjoitettu lauseita, joissa hän sanoo haluavansa tehdä tuotteita jotka eroavat kilpailijoiden vastaavista ja ovat niitä parempia. Mutta mistä ideat tulivat? Kuinka vaikkapa elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa esiteltävä iPod, taikka matkapuhelinmarkkinat mullistanut iPhone saivat alkunsa, siitä elokuva ei kerro sanaakaan.

Steve Jobsista muodostuu elokuvan pohjalta tuttu kuva nerokkaasta, itsepäisestä visionääristä, jonka sosiaalisissa tavoissa oli enemmän kuin vähän toivomisen varaa. Jobsia elokuvassa esittää Ashton Kutcher, joka tekee ulkoisesti tyydyttävää näköispatsastyötä. Elävää ihmistä Steve Jobsista ei synny. Tästä ei voi syyttää yksinomaan Kutcheria. Vikaa on yhtä paljon käsikirjoituksessa, joka keskittyy enemmän yhtiöhistoriikkiin kuin henkilöön sen takana.

Niille, jotka eivät Applen tarinaa tunne, tämä sisäsiisti, sujuva ja täysin yllätyksetön elokuva toimii varmasti mainiona historian kuvituksena. Ne, jotka haluavat tietää enemmän siitä, kuinka nuo arkeamme mullistaneet tuotteet saivat alkunsa ja miehestä niiden takana, joutuvat tyydyttämään tiedonhaluaan jossain muualla.

Lue seuraavaksi