1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Microsoftin Ballmer: Eniten kaduttaa kelkasta jääminen puhelimissa

Väistyvän toimitusjohtajan Steve Ballmerin mukaan ohjelmistojätti keskittyi 2000-luvun alkuvuosina liiaksi tietokoneiden ohjelmistoihin eikä nähnyt älypuhelinten merkitystä.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer pitää puhettaan Espoon Dipolissa 3. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

2000-luvun alussa oli hetki, jolloin kaikki voimat ohjelmistoyhtiö Microsoftissa keskitettiin tietokoneiden käyttöjärjestelmän Windowsin kehitykseen. Silloin Microsoftissa ei toimitusjohtaja Steve Ballmerin mukaan ehditty miettiä älypuhelinta.

- Sitä kadun eniten. Siitä olisi ollut Windowsillekin hyötyä, yhtiön jättävä Ballmer sanoi analyytikoille torstaina.

Älypuhelin- ja tablettimarkkinoita hallitsevat Applen iPhone ja iPad sekä Googlen Android-käyttöjärjestelmällä toimivat laitteet.

Microsoftilla ei Ballmerin mukaan ole "melkein ollenkaan osuutta" kännykkämarkkinoista, mutta yhtiöllä on hänen mukaansa "merkittäviä mahdollisuuksia" nostaa markkinaosuuttaan.

Puhelinmarkkinoille Microsoft yrittää Windows Phone -käyttöjärjestelmällä toimivilla Nokialta ostetuilla Lumia-puhelimilla.

Surface-tablettitietokone ei käynyt viime vuonna kaupaksi ja yhtiö joutui laskemaan sen hintaa, josta tuli viimeisimmän osavuosikatsauksen lukuihin lähes miljardin dollarin lovi.

Maanantaina yhtiön odotetaan esittelevän uuden tablettilaitteensa.

Ohjelmistojätti Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer ilmoitti elokuussa jäävänsä vuoden kuluessa eläkkeelle.