1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanjohtajat

Kinnulassa kaadetaan karhua ja kunnanjohtajaa - katso kuvat ja kuuntele jutut

Radio Kylässä -kiertue eteni 20. syyskuuta Kinnulaan. Syysperjantai sujui Kinnulassa pääosin leppoisasti. Kolmituntisen lähetyksen aikana nautittiin mm. maakunnan parhaista munkeista ja paikkakunnan ruislimpusta, toivottiin huvipuistoa Kinnulaan ja kaadettiin karhuja sanan voimalla. Paikallisparlamentissa pohditutti hyvän kunnanjohtajan ominaisuudet. Pontimena kunnanjohtajan irtisanomisyritys.

Kunnan vapaa-ajan ohjaaja Harri kinnunen Helin ja Mikon tentattavana suorassa lähetyksessä. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Jasper Piispanen, 8 vuotta, esitti omassa haastattelussaan Kinnulalle huimia kehitysideoita: kuntaan tarvittaisiin huvipuisto, josta löytyisivät ainakin vuoristorata ja maailmanpyörä! Jasper on innokas jalkapalloilija. Uiminen ja sukeltaminenkin sujuu. Radiohaastatteluun Jasper saapui oma-aloitteisesti saaden Helin ja Mikon entistä paremmalle tuulelle.

Jasper Piispanen radiohaastattelussa.
Jasper Piispanen viihtyy Kinnulassa, mutta viihtyisi vielä paremmin, jos siellä olisi huvipuisto ja maailmanpyörä.

Kunnan vapaa-aikaohjaaja Harri Kinnunen kaipaa nuoria mestareita jatkamaan Kinnulan saappaanheittoperinnettä. Kinnula osaa järjestää vaikka MM-kisart, mutta hiukan huolettaa, kun kunnan paras saappanheittäjä, pronssille SM-kisoissa viime kesänä yltänyt Veikko Voutila on jo yli 70-vuotias. Ahkera metsästysseuralainen Harri Kinnunen on innoissaan harvinaisesta pestistä karhunkaadon ylijohtajana.

Harri Kinnunen radiohaastattelussa.
Kinnunen kertoo mm. Kinnulan vapaa-ajan mahdollisuuksista, saappaanheitosta ja tärkeästä tehtävästään karhunkaadon ylijohtajana.

Anna-Liisa Hakkarainen toimi 20 vuotta luokanopettajana Kinnulassa ennenkuin heittäytyi vapaaksi taiteilijaksi. Hakkaraisen töissä hehkuvat voimakkaat värit ja mystinen tunnelma. Hakkaraisen ikimuistoisin työ oli kutsu kuvittaa elokuvatähti Julie Andrewsin Grateful -kirjaa. Hakkarainen on muuttanut Kinnulasta Jyväskylään, mutta säilytti Kinnulan talon rauhalliseksi maaseutuasunnoksi. Heli Kaski ja Mikko Maasola haastattelevat Anna-Liisaa Maurin torilla.

Taidemaalari Anna-Liisa Hakkarainen
Anna-Liisa Hakkarainen kertoo Heli Kasken ja Mikko Maasolan haastattelussa, että värit ovat kaikki kaikessa.

Kinnulassa osataan politikoida väkevästi. Aamukahvivaliokunta käsittelee Kinnulan Parlamentissa aamuisin tärkeitä aiheita kahvinkeittimien laadusta kunnanjohtajakähinään. Ja aina kun tavataan kylillä, juttu luistaa. Heli Kaski ja Mikko Maasola yllättivät mikrofonilla turpakäräjät puhumassa kunnanjohtajan erottamisjupakasta.

Kansalaisparlamentti juttelee toimittajien kanssa Kinnulan kaduilla.
Kinnulassa punnitaan parhaillaan kunnanjohtaja Juha Urpilaisen luottamus jatkaa virassaan. Ja sehän keskusteluttaa miehiä kylänraitilla.

Matkalla Kinnulan yhteispalvelupisteeseen Heli Kaski ja Mikko Maasola tapasivat Harri Virtalan, jonka pihapiirissä karhutkin vierailevat. Salamajärven kansallispuiston laidalla asuva Virtala toivoo lisää karhunkaatolupia. Yhteispalvelupisteessä kuntalaisia palvelee Maarit Piispanen. Pisteessä voi hoitaa etänä mm. Kelan, TE-keskuksen jamaistraatin asioita.

Maarit Piispanen pyörittää Kinnulan Yhteispalvelupistettä.
Kinnulan yhteispalvelupiste sijaitsee kunnanviraston alakerrassa.

Kinnulan leipomoperinne ei katkennut, kun Anna Vasalampi päätti jatkaa vanhaa leipomoa, tosin uudella nimellä Kinnulan Kotipaakari. Yritys aloitti leipomisen tammikuussa 2013. Leipomo tuottaa leipiä, pullia ja tilauskakkuja. Erityisen ylpeä Anna on perinteisestä ruislimpusta, jota ei viipaloida ja pureskella asiakkaalle valmiiksi. Vasalampi haaveilee löytävänsä Kinnulan keskustasta tilat leipomolle ja myymälälle, jotta saisi olla lähempänä asiakkaitaan.

Sydämen muotoisia leipiä leikkuulaudalla.
Anna Vasalampi yllätti Radio kylässä -kiertuelaiset Kinnulassa tuoreilla munkeilla ja rieskoilla. Maasola heltyikin vertaamaan lämmintä leipää rakkauden symboliksi.

Tiia ja Esa Turpeinen sekä lapset Christian, 3, ja Eveliina, 1,5, muuttavat lähiaikoina Kinnulasta Helsingin kupeeseen. Esa sanoo, että kun työttömänäkin tienaa enemmän kuin kunnan töissä, on lähdettävä. Turpeiset ovat muuttaneet jo 4-5 kertaa aikaisemmin, joten tuleva muutto ei stressaa.

Turpeisen perhe Yle-teltalla
Muuttaminen on helppoa, sanovat viisi kertaa aikaisemmin muuttaneet Turpeiset.

Jonna Laulumaa opiskeli ja työskenteli lukion jälkeen Jyväskylässä, Kokkolassa ja Seinäjoella. Kaipuu kotiseudulle voitti ja Jonna palasi Kinnulaan ja perusti urheiluhierojayrityksen 2012. Lisäksi Jonna opettaa liikuntaa koululaisille. Kaipuun lisäksi Kinnulaan veti sisko, vanhemmat, kaverit ja rakas pesäpalloharrastus. Valtuustossa istuva Laulumaa sanoo, että kinnuset osaavat ottaa kantaa vahvoilla mielipiteillä.

Urheiluhieroja Jonna Laulumaalla on myös liikunnanopettajan koulutus.
Jonna Laulumaa hieroo urheilijoita yksityisyrittäjänä ja opettaa liikuntaa kunnan palkkalistoilla.

Reijo "Rilla" Kinnunen kertoo, että kinnulalaisilla on runsaasti lempinimiä, jotta samannimiset erottuisivat toisistaan. Kinnulan Parlamentti -monipalveluyrtityksen vetäjä Mari Muhonen puolestaan ylpeilee vasenkätisillä työntekijöillään. Niitä tulee palvelukseen, vaikka hakuehdoissa vasenkätisyyttä ei edes mainita. Muhonen rentoutuu käsitöillä ja matkailemalla. Meneillään on Hard Rock Cafeiden bongaus.

Mari Muhonen ja Reijo Kinnunen radiohaastattelussa.
Mari Muhonen pyörittää moniyritystä Kinnulan parlamenttia ja Reijo "Rilla" Kinnunen jäähdyttelee taksivuosien jälkeen.

Kinnula näkyy myös perjantai-illan alueellisissa tv-uutisissa. Annika Rantanen ja Isto Janhunen tekevät juttua Kinnulassa kuohuttavasta luottamuspulasta kunnanjohtajan ja joidenkin luottamusmiesten välillä. Kunnassa on esitetty, että kunnanjohtaja Juha Urpilainen tulisi erottaa tehtävästään.

Myös juontajat pääsivät osalliseksi kinnulalaisesta huumorintajusta. Mikko Maasola sai uuden lempinimenkin. Kyyninen koomikko on tunnetaan tämän keikan jälkeen nimellä KyyMikko! Suoraa lähetystä Kinnulan keskustasta juonsivat Heli Kaski ja Mikko Maasola. Paikalla olivat myös Yle Keski-Suomen päällikkö Pekka Autio ja toimituksen assistentti Pirkko Tainio. Radio Kylässä -kiertuetta tuottaa ja valokuvaa Arvo Vuorela. Satelliittilähetyksen tekniikasta vastaa Atte Penttinen.