Kinnulassa kaadetaan karhua ja kunnanjohtajaa - katso kuvat ja kuuntele jutut

Radio Kylässä -kiertue eteni 20. syyskuuta Kinnulaan. Syysperjantai sujui Kinnulassa pääosin leppoisasti. Kolmituntisen lähetyksen aikana nautittiin mm. maakunnan parhaista munkeista ja paikkakunnan ruislimpusta, toivottiin huvipuistoa Kinnulaan ja kaadettiin karhuja sanan voimalla. Paikallisparlamentissa pohditutti hyvän kunnanjohtajan ominaisuudet. Pontimena kunnanjohtajan irtisanomisyritys.

kunnanjohtajat
Harri kinnunen Helin ja Mikon tentattavana suorassa lähetyksessä.
Kunnan vapaa-ajan ohjaaja Harri kinnunen Helin ja Mikon tentattavana suorassa lähetyksessä.Arvo Vuorela / Yle

Jasper Piispanen, 8 vuotta, esitti omassa haastattelussaan Kinnulalle huimia kehitysideoita: kuntaan tarvittaisiin huvipuisto, josta löytyisivät ainakin vuoristorata ja maailmanpyörä! Jasper on innokas jalkapalloilija. Uiminen ja sukeltaminenkin sujuu. Radiohaastatteluun Jasper saapui oma-aloitteisesti saaden Helin ja Mikon entistä paremmalle tuulelle.

Jasper Piispanen radiohaastattelussa.
Jasper Piispanen viihtyy Kinnulassa, mutta viihtyisi vielä paremmin, jos siellä olisi huvipuisto ja maailmanpyörä.

Kunnan vapaa-aikaohjaaja Harri Kinnunen kaipaa nuoria mestareita jatkamaan Kinnulan saappaanheittoperinnettä. Kinnula osaa järjestää vaikka MM-kisart, mutta hiukan huolettaa, kun kunnan paras saappanheittäjä, pronssille SM-kisoissa viime kesänä yltänyt Veikko Voutila on jo yli 70-vuotias. Ahkera metsästysseuralainen Harri Kinnunen on innoissaan harvinaisesta pestistä karhunkaadon ylijohtajana.

Harri Kinnunen radiohaastattelussa.
Kinnunen kertoo mm. Kinnulan vapaa-ajan mahdollisuuksista, saappaanheitosta ja tärkeästä tehtävästään karhunkaadon ylijohtajana.

Anna-Liisa Hakkarainen toimi 20 vuotta luokanopettajana Kinnulassa ennenkuin heittäytyi vapaaksi taiteilijaksi. Hakkaraisen töissä hehkuvat voimakkaat värit ja mystinen tunnelma. Hakkaraisen ikimuistoisin työ oli kutsu kuvittaa elokuvatähti Julie Andrewsin Grateful -kirjaa. Hakkarainen on muuttanut Kinnulasta Jyväskylään, mutta säilytti Kinnulan talon rauhalliseksi maaseutuasunnoksi. Heli Kaski ja Mikko Maasola haastattelevat Anna-Liisaa Maurin torilla.

Taidemaalari Anna-Liisa Hakkarainen
Anna-Liisa Hakkarainen kertoo Heli Kasken ja Mikko Maasolan haastattelussa, että värit ovat kaikki kaikessa.

Kinnulassa osataan politikoida väkevästi. Aamukahvivaliokunta käsittelee Kinnulan Parlamentissa aamuisin tärkeitä aiheita kahvinkeittimien laadusta kunnanjohtajakähinään. Ja aina kun tavataan kylillä, juttu luistaa. Heli Kaski ja Mikko Maasola yllättivät mikrofonilla turpakäräjät puhumassa kunnanjohtajan erottamisjupakasta.

Kansalaisparlamentti juttelee toimittajien kanssa Kinnulan kaduilla.
Kinnulassa punnitaan parhaillaan kunnanjohtaja Juha Urpilaisen luottamus jatkaa virassaan. Ja sehän keskusteluttaa miehiä kylänraitilla.

Matkalla Kinnulan yhteispalvelupisteeseen Heli Kaski ja Mikko Maasola tapasivat Harri Virtalan, jonka pihapiirissä karhutkin vierailevat. Salamajärven kansallispuiston laidalla asuva Virtala toivoo lisää karhunkaatolupia. Yhteispalvelupisteessä kuntalaisia palvelee Maarit Piispanen. Pisteessä voi hoitaa etänä mm. Kelan, TE-keskuksen jamaistraatin asioita.

Maarit Piispanen pyörittää Kinnulan Yhteispalvelupistettä.
Kinnulan yhteispalvelupiste sijaitsee kunnanviraston alakerrassa.

Kinnulan leipomoperinne ei katkennut, kun Anna Vasalampi päätti jatkaa vanhaa leipomoa, tosin uudella nimellä Kinnulan Kotipaakari. Yritys aloitti leipomisen tammikuussa 2013. Leipomo tuottaa leipiä, pullia ja tilauskakkuja. Erityisen ylpeä Anna on perinteisestä ruislimpusta, jota ei viipaloida ja pureskella asiakkaalle valmiiksi. Vasalampi haaveilee löytävänsä Kinnulan keskustasta tilat leipomolle ja myymälälle, jotta saisi olla lähempänä asiakkaitaan.

Sydämen muotoisia leipiä leikkuulaudalla.
Anna Vasalampi yllätti Radio kylässä -kiertuelaiset Kinnulassa tuoreilla munkeilla ja rieskoilla. Maasola heltyikin vertaamaan lämmintä leipää rakkauden symboliksi.

Tiia ja Esa Turpeinen sekä lapset Christian, 3, ja Eveliina, 1,5, muuttavat lähiaikoina Kinnulasta Helsingin kupeeseen. Esa sanoo, että kun työttömänäkin tienaa enemmän kuin kunnan töissä, on lähdettävä. Turpeiset ovat muuttaneet jo 4-5 kertaa aikaisemmin, joten tuleva muutto ei stressaa.

Turpeisen perhe Yle-teltalla
Muuttaminen on helppoa, sanovat viisi kertaa aikaisemmin muuttaneet Turpeiset.

Jonna Laulumaa opiskeli ja työskenteli lukion jälkeen Jyväskylässä, Kokkolassa ja Seinäjoella. Kaipuu kotiseudulle voitti ja Jonna palasi Kinnulaan ja perusti urheiluhierojayrityksen 2012. Lisäksi Jonna opettaa liikuntaa koululaisille. Kaipuun lisäksi Kinnulaan veti sisko, vanhemmat, kaverit ja rakas pesäpalloharrastus. Valtuustossa istuva Laulumaa sanoo, että kinnuset osaavat ottaa kantaa vahvoilla mielipiteillä.

Urheiluhieroja Jonna Laulumaalla on myös liikunnanopettajan koulutus.
Jonna Laulumaa hieroo urheilijoita yksityisyrittäjänä ja opettaa liikuntaa kunnan palkkalistoilla.

Reijo "Rilla" Kinnunen kertoo, että kinnulalaisilla on runsaasti lempinimiä, jotta samannimiset erottuisivat toisistaan. Kinnulan Parlamentti -monipalveluyrtityksen vetäjä Mari Muhonen puolestaan ylpeilee vasenkätisillä työntekijöillään. Niitä tulee palvelukseen, vaikka hakuehdoissa vasenkätisyyttä ei edes mainita. Muhonen rentoutuu käsitöillä ja matkailemalla. Meneillään on Hard Rock Cafeiden bongaus.

Mari Muhonen ja Reijo Kinnunen radiohaastattelussa.
Mari Muhonen pyörittää moniyritystä Kinnulan parlamenttia ja Reijo "Rilla" Kinnunen jäähdyttelee taksivuosien jälkeen.

Kinnula näkyy myös perjantai-illan alueellisissa tv-uutisissa. Annika Rantanen ja Isto Janhunen tekevät juttua Kinnulassa kuohuttavasta luottamuspulasta kunnanjohtajan ja joidenkin luottamusmiesten välillä. Kunnassa on esitetty, että kunnanjohtaja Juha Urpilainen tulisi erottaa tehtävästään.

Myös juontajat pääsivät osalliseksi kinnulalaisesta huumorintajusta. Mikko Maasola sai uuden lempinimenkin. Kyyninen koomikko on tunnetaan tämän keikan jälkeen nimellä KyyMikko! Suoraa lähetystä Kinnulan keskustasta juonsivat Heli Kaski ja Mikko Maasola. Paikalla olivat myös Yle Keski-Suomen päällikkö Pekka Autio ja toimituksen assistentti Pirkko Tainio. Radio Kylässä -kiertuetta tuottaa ja valokuvaa Arvo Vuorela. Satelliittilähetyksen tekniikasta vastaa Atte Penttinen.

Kinnulan infotaulu
Radio aloitti kyläilynsä aamukahvilla Kinnulan Parlamentissa. Nimi on tullut räväköistä aamukahvikeskusteluista.Arvo Vuorela / Yle
Kinnulan kartta
Kinnulan keskustasta löytyy omintakeinen opaskartta.Arvo Vuorela / Yle
Heli Kaski. Takana sininen traktori.
Heli kävi kahvilla Parlamentissa (takana näkyvä sininen traktori ei ole Helin menopeli).Arvo Vuorela / Yle
Ilmoitus aamukahvivaliokunnan kokoontumisista ilmoitustaululla.
Radion kyläilypäivänä Parlamentin aamuvaliokunta keskusteli talvisodasta.Arvo Vuorela / Yle
Ilmoitus Jypin kiekkomatkasta.
Taksiautoilija Lasse järjestää reissuja JYP-otteluihin, vaikka kannattaakin Oulun Kärppiä.Arvo Vuorela / Yle
I love Kinnula -paita
Paita sen kertoo: I Love Kinnula.Arvo Vuorela / Yle
Patsas Kinnulan torin laidalla.
Kuntajakoselvityksen ei Kinnulassa uskota johtavan liitokseen.Arvo Vuorela / Yle
Mikko Maasola patsaan juurella.
Mikko tutustuu taiteeseen.Arvo Vuorela / Yle
Ylen satelliittiauto.
Pekka ja Atte virittävät satelliittiautoa.Arvo Vuorela / Yle
Satelliittiantenni.
Radio-ohjelma Kinnulan torilta singahtaa satelliittiin Etelä-Ranskan taivaalle ja sieltä takaisin Pasilaan, Jyväskylään ja Radio Keski-Suomen kuuntelijoille.Arvo Vuorela / Yle
Harri kinnunen Helin ja Mikon tentattavana suorassa lähetyksessä.
Kunnan vapaa-ajan ohjaaja Harri kinnunen Helin ja Mikon tentattavana suorassa lähetyksessä.Arvo Vuorela / Yle
Harri Kinnunen radiohaastattelussa.
Harri Kinnunen on myös karhunmetsästyksen ylijohtaja.Arvo Vuorela / Yle
Mikko Maasola päätteen ääressä.
Arvo Vuorela / Yle
Ylen teltta Kinnulan torilla.
Ylen teltta on pystytetty Mautin torille. Tarjolla on mehua ja keksiä.Arvo Vuorela / Yle
Pekka Autio, Isto Janhunen ja Annika Rantala Yle-teltalla Kinnulassa.
Yle Uutiset Keski-Suomesta tekee juttua Kinnulasta. Toimittaja Annika Rantasen ja kuvaaja Isto Janhusen kanssa palaveeraa Pekka Autio.Arvo Vuorela / Yle
Annika Rantanen haastattelee Manu Toikkasta.
Kunnanhallituksen puheenjohtaja Manu Toikkanen tv-haastattelussa.Arvo Vuorela / Yle
Taidemaalari Anna-Liisa Hakkarainen
Taidemaalari Anna-Liisa Hakkaraisen tämän syksyn lempiväri on turkoosi. Kinnulalaislähtöisen taiteilijan teoksissa räiskyvät usein vahvat värit.Arvo Vuorela / Yle
Vieraita Yle-teltalla Kinnulassa
Yle teltalle kerääntyi mukavasti kinnusia kuulumisia vaihtamaan.Arvo Vuorela / Yle
Jarmo Penttinen ja Pekka Autio juttulemassa.
Jarmo Penttinen pyörittää hoivayrityksiä Eevakotia ja Kinnulan Kartanoa. Juttusilla Yle Keski-Suomen päällikkö Pekka Autio.Arvo Vuorela / Yle
Kansalaisparlamentti juttelee toimittajien kanssa Kinnulan kaduilla.
Kansalaisparlamentti kokoontui kadulle pohtimaan kunnanjohtajan erotuskähinää. Toimittajat tyrkkäsivät mikrofonin väliin. Arvo Vuorela / Yle
Pekka Autio, Pirkko Tainio, Eeva Kuivaniemi ja Laimi Pekkarinen juttelemassa.
Laimi Pekkarinen käskee kuvaajan muualle? Tai antaa ohjeita kohti Kinnulan nähtävyyksiä. Pekka Aution ja Pirkko Tainion kanssa puheilla on myös Eeva Kuivaniemi.Arvo Vuorela / Yle
Miehiä ja naisia taksiauton kulmalla
Lasse Krögerin taksin kulmalla puhutaan politiikkaa.Arvo Vuorela / Yle
Kinnulan vaakuna symboloi kasken polttoa.
Pirkko Tainio / Yle
Veikko Voutila on saappaanheiton iatiaja.
Veikko Voutila voitti pronssia viime kesän Saappaanheiton SM-kisoissa Kinnulassa.Pirkko Tainio / Yle
Radiolähetys Kinnulasta hoitui mm. satelliittitekniikalla.
Arvo Vuorela komennettiin säätämään satelliittilautasta.Pirkko Tainio / Yle
Seppo Sivula, Antti Suominen ja Pekka Autio Maurin torilla.
Seppo Sivula, Antti Suominen ja Pekka Autio pohtivat Kinnulan nykymenoa.Arvo Vuorela / Yle
Maarit Piispanen Yhteispalvelupisteessä radiohaastattelussa.
Mikko ja Heli vierailivat Yhteispalvelupisteessä Maarit Piispasen juttusilla.Arvo Vuorela / Yle
Maarit Piispanen pyörittää Kinnulan Yhteispalvelupistettä.
Yhteispalvelupisteen Maarit Piispaselta löytyy apu moneen asiaan.Arvo Vuorela / Yle
Linnunpöntöt Yhteispalvelupisteen ikkunalaudalla.
Kinnulan Yhteispalvelupisteesä voi ostaa myös linnunpönttöjä.Arvo Vuorela / Yle
Väkeä Yle-teltalla Maurin torilla Kinnulassa.
Radio Keski-Suomen suora lähetys kiinnosti kinnusia.Arvo Vuorela / Yle
Jasper Piispanen radiohaastattelussa.
Jasper Piispanen haluaa huvipuiston Kinnulaan - ja siellä pitää olla maailmanpyörä.Arvo Vuorela / Yle
Jasper Piispanen ei ujostellut radiohaastattelussa.
Jasper Piispanen tykkää jalkapallosta ja uimisesta.Arvo Vuorela / Yle
Suvi Piispanen kuuntelee autoradiosta pojan haastattelua.
Autoradioa kuuntelevaa äiti Suvi Piispasta naurattavat Jasperin jutut.Arvo Vuorela / Yle
Turpeisen perhe Yle-teltalla
Esa ja Tiia Turpeinen piipahtivat Yle-teltalla Christianin, 3, ja Eveliinan, 1,5, kanssa.Arvo Vuorela / Yle
Urheiluhieroja Jonna Laulumaalla on myös liikunnanopettajan koulutus.
Urheiluhieroja Jonna Laulumaa muutti takaisin Kinnulaan Jyväskylä-, Kokkola- ja Seinäjoki vuosien jälkeen.Arvo Vuorela / Yle
Mari Muhonen ja Reijo Kinnunen radiohaastattelussa.
Yrittäjä Mari Muhosta huvittaa, kun Reijo "Rilla" Kinnunen kertoo kinnusten lempinimistä.Arvo Vuorela / Yle