1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yle Teema vie katsojat Neljännelle tielle

Syksyllä Yle Teema vie televisiokatsojat teatteriin. Kanava tuo kotikatsomoihin Kansallisteatterin näytelmän Neljäs tie. Se on komedia suomalaisesta demokratiasta.

Teema-kanava esittää televisioversion Esa Leskisen näytelmästä Neljäs Tie. Kuva: Kansallisteatteri / Yle

Teeman ja Kansallisteatterin yhteistyön ansiosta suomalaisilla on pääsylippu teatteriin. Teema-kanavan teatterisyksyn alussa nähdään televisioversio Esa Leskisen ja Sami Keski-Vähälän kirjoittamasta näytelmästä Neljäs tie.

Näytelmä sai kantaesityksensä Esa Leskisen ohjaamana Kansallisteatterin suurella näyttämöllä keväällä 2013 ja se on edelleen teatterin ohjelmistossa. Teemalla esitettävän Neljäs tie -televisioversion on ohjannut Atro Lahtela.

Dokumenttiteatteria taloudesta

Musiikkipitoinen Neljäs tie on yhdistelmä dokumenttiteatteria, draamaa ja satiiria.

Näytelmässä käydään läpi Suomen talouspoliittista historiaa kansalaissodasta nykypäivään. _Neljäs tie _kuvaa suomalaisen yhteiskunnan hiljaista vallankumousta, poliittisen toiminnan ja aatteiden muutosta kohti markkinatalouden ideologiaa, jossa asioiden arvon määrittää etenkin niistä saatava taloudellinen hyöty.

Neljäs tie -näytelmässä esiintyvät Juha Varis, Jukka Puotila, Katariina Kaitue, Kristiina Halttu, Sari Puumalainen, Seppo Pääkkönen, Timo Tuominen, Jouni Haapakoski, Aarni Kivinen, Antti Litja, Sari Mällinen ja Anna-Riikka Rajanen.

Näytelmästä  televisiokeskustelu

Televisioesitystäedeltää käsitteitä avaava esipuhe, Neljäs tie prologi. Esityksen jälkeen nähtävässä epilogissa kysytään, miten totta dokumenttiteatteriksi kutsuttu esitys on.

Näytelmän herättämistä kysymyksistä ovat keskustelemassa ohjaaja-käsikirjoittaja Esa Leskinen, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja, Unto Hämäläinen, kääntäjä ja tietokirjailija Tommi Uschanov  sekä Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.

Syksyn aikana Yle Teemalla esitetään myös näytelmätaltioinnit Kansallisteatterin 60-luvun _Lokista _sekä Helsingin ylioppilasteatterin Kostamus-Sinfoniasta. Lisäksi nähdään uusintana vuodelta 2011 _Paperiankkur_i, Kansallisteatterin ja Hanna Brotheruksen esitys turvapaikanhakijoiden ja suomalaisten kohtaamisesta.