1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Nyt se on taas tutkittu: Runsas voin käyttö lisää sydäninfarktin riskiä

Voin käyttö on lisääntynyt viime vuosina. Myös rasvaiset jugurtit maistuvat suomalaisille. Maitorasvojen suosiolla on tutkimuksen mukaan vaaransa. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa keski-ikäisten miesten sydäninfarktin riski kasvoi 65 prosenttia, kun he söivät päivittäin 50 grammaa voita 16 vuoden ajan.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Runsas voin käyttö lisää sydäninfarktin riskiä. Itä-Suomen yliopiston vasta valmistuneessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) seurattiin Kuopion seudulla asuvien keski-ikäisten miesten voin käyttöä ja sen yhteyttä sydäninfarktin saamiseen.

Yli 50 grammaa päivittäin voita käyttäneet keski-ikäiset miehet sairastuivat 16 vuoden seurannan aikana sydäninfarktiin 65 prosenttia todennäköisemmin kuin ne, jotka käyttivät voita vain vähän tai eivät ollenkaan. Tutkimuksen miehillä ei ollut aiempia sydänsairauksia.

Tutkimuksen miehet olivat lähtötilanteessa keskimäärin 52-vuotiaita.

"Voista tullut trendikästä lähiruokaa"

Tyydyttyneen rasvan ja esimerkiksi voin vaikutuksista sydänterveyteen on keskusteltu viime vuosina runsaasti. Voin käyttöä ei tarvitse uudenkaan tutkimuksen valossa lopettaa, mutta käytölle kannattaa laittaa rajat.

Voita voi käyttää ja siinä voi paistaa vaikka sienet ja muikut, mutta ei se välttämättä arkiruoaksi käy.

Sari Voutilainen

- Ei tämäkään tutkimustulos ollut tutkijoille mikään yllätys. Koko ajan on sanottu, että voita voi käyttää ja siinä voi paistaa vaikka sienet ja muikut, mutta ei se välttämättä arkiruoaksi käy, sanoo dosentti Sari Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Voin keskikulutus on Suomessa lähes kaksinkertaistunut viimeisen 3–5 vuoden aikana ja on nyt lähes viisi kiloa vuodessa. 

- Voista on tullut trendikästä lähiruokaa. Ihmiset ajattelevat, että se on vähän prosessoitua, sanoo dosentti Sari Voutilainen.

Tuskin niitä pekonia joka aamu paistelevia ihmisiä on enää kovin paljon.

Sari Voutilainen

Moni on korvannut margariineja voilla ja voi-kasviöljyseoksilla. Voin ja rasvojen kulutus huipentui karppauksen eli vähähiilihydraattisen ruokavalion tultua muotiin muutama vuosi sitten. Hiilihydraattien käyttöä alettiin vähentää ja sitä korvattiin rasvoilla, valkuaisaineilla ja kasviksilla.

Nyt karppausinto näyttää vähenneen selvästi, arvioi Sari Voutilainen.

- Tuskin niitä pekonia joka aamu paistelevia ihmisiä on enää kovin paljon, Sari Voutilainen sanoo.

Runsasrasvaisia tuotteita käytetään yhä paljon

Voin ja runsasrasvaisten maitotuotteiden kulutus on kuitenkin yhä runsasta.

- Runsasrasvaisia maitotuotteita tulee kauppoihin koko ajan lisää. 10-prosenttiset jugurtit ja muut ovat edelleen muodissa mukana kovasti, Voutilainen kertoo.

Tutkijaryhmän mukaan voin runsasta jatkuvaa käyttöä pitäisi välttää, koska tutkimuksen mukaan voin käyttö lisää sydäninfarktiriskiä. Voin käyttöä ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta on hyvä suosia pehmeitä kasvipohjaisia rasvoja kovien rasvojen kuten voin sijaan.