Reijo Taipale ja Pää Kii samalla levyllä Eppu Normaalin kimpussa

Eppu Normaalin kappaleita kuullaan muiden tulkitsemana marraskuussa julkaistavalla levyllä. Reijo Taipale versioi kappaleen, jonka teksti vetoaa häneen. Pää Kii käsittelee unohdettua klassikkoa, joka on ehtaa powerpoppia.

kulttuuri
Teemu Bergman
Pää Kii avasi räväkästi lauantaipäivän. Kuvassa Teemu Bergman.Sakari Partanen / Yle

Suomirockin jättiläisen Eppu Normaalin kappaleista kuullaan uusia versioita marraskuussa ilmestyvällä Eput rautaa -nimisellä albumilla. Yhtyeen biisejä tulkitsevat levyllä muun muassa Kotiteollisuus (Valkoinen kupla), Paleface (Murheellisten laulujen maa) sekä Irina (Hipit rautaa). Levyn julkaisee Ratas Music. Eput rautaa -levyn julkaisusta kertoi ensimmäisenä Soundi-lehti.

Eppu-levyllä on myös vankka edustus Kymenlaaksosta. Oman versionsa esittävät niin Miehikkälän oma poika Reijo Taipale kuin myös Suomen puhutuin punk-yhtye Pää Kii, jonka biisintekijän Teemu Bergmanin juuret ovat Kouvolassa.

Aika kultaa muistot – jopa Kouvolasta

Pää Kii -yhtyeellä on riittänyt kiireitä debyyttilevyn julkaisun jälkeen. Levy on kerännyt hyviä arvosteluja musiikkilehdissä, ja päättyneen kesän aikana bändi esiintyi lähes kaikilla rock-festivaaleilla. Viime aikoina bändin keulahahmo Teemu Bergman on keskittynyt soittamaan muissa yhtyeissään, kuten Heartburnsissa ja Kakkahätä-77:ssa.

Meidän versio on lähellä alkuperäistä, koska miksi korjata jotain joka ei ole rikki? Pyörä on keksitty ja nyt ajellaan vaan

Teemu Bergman

Kouvolasta lähtenyt Bergman on nyt kotiutunut Helsingin Kallion rosoisille ja boheemeille kulmille. Helsinkiläistyminen on jo hyvässä vauhdissa.

- Osaan kävellä jo Kalliosta keskustaan ilman opastusta. Jopa Helsingin massiivinen metrokartta on otettu haltuun, nykyään menen jopa oikeaan suuntaan, kertoo Bergman.

Bergmanin suhtautuminen entiseen kotikaupunkiin on muuttunut lempeämmäksi vuosien myötä. Kouvolan nykyiset punkkarit ovat aktiivisia monella saralla ja keikkakulttuuri on elävämpää. Bergmanin omana aikana meininki oli enemmän sekoilua, eikä ymmärrystä herunut ulkopuolisilta.

- Eihän meillä ollut asiaa keskustaan, kun siellä tuli aina nenä kipeäksi. Juntteja ja natsejahan se paikka on täynnä, muistelee Bergman.

Eppu Normaaliin Bergman tutustui lapsena radion välityksellä. Hän sanoo arvostavansa niin punk-biisejä kuin myös yhtyeen suuria rock-hittejä. Pää Kii esittää tulevalla levyllä versionsa kappaleesta Mekin tehtiin rakkautta. Biisi ei ole Eppujen tunnetuimpia, mutta Bergman on soittanut sitä paljon dj-keikoillaan seiskatuumaiselta vinyyliltä. Bändillä oli muitakin vaihtoehtoja, mutta päätyivät valitsemaan vähemmän ilmeisen kappaleen.

- Se on hyvä powerpop-biisi. Meidän versio on lähellä alkuperäistä, koska miksi korjata jotain joka ei ole rikki? Pyörä on keksitty ja nyt ajellaan vaan, Bergman linjaa.

Veri vetää Reijo Taipaleen edelleen tanssilavoille

Myös Reijo Taipale on viime aikoina keskittynyt lepoon kiireisen keikkakesän jälkeen. Uusi levy on kuitenkin työn alla, ja kolmen kappaleen laulut on jo äänitetty.

- Taustat on soitettu jo seitsemään biisiin. Kunhan ehdin studiolle, niin niitä pitää alkaa jyystää, Taipale kertoo.

Päättynyt keikkakesä oli Taipaleelle jo 52. Hän muistelee, että on ainakin 10 vuoden ajan vannonut tähän aikaan vuodesta, että keikkailu saa jäädä. Silti 73-vuotias iskelmän veteraani jaksaa edelleen lähteä Miehikkälän mökiltään keikkareissuille eri puolille Suomea.

- Järjestäjät soittelevat ja sanovat, että olinhan minä esiintymässä siellä jo vuonna 1961 ja -72. Niin sitä vain taipuu pyyntöihin, sanoo Taipale.

Tanssilavakulttuurin ja iskelmämusiikin kriisistä ja jopa kuolemasta on Suomessa puhuttu jo vuosia, mutta Taipale pitää puheita vahvasti liioiteltuna.

Järjestäjät soittelevat ja sanovat, että olinhan minä esiintymässä siellä jo vuonna -61 ja -72. Niin sitä vain taipuu pyyntöihin

Reijo Taipale

- Se on turhaa höpinää. Olen nähnyt vuosien mittaan pienet nousut ja laskut, mutta kyllä yleisöä riittää edelleen. Viime kesänäkin taisi olla vain yksi keikkapaikka, jossa oli alle 1 000 ihmistä, kertoo Taipale.

Reijo Taipale esittää levyllä Eppu Normaalin tuotannosta kappaleen Voi kuinka me sinua kaivataan. Taipaleelle Eppu Normaali oli ennakkoon tuttu jossain määrin, mutta idea levylle osallistumisesta tuli hänen tuottajaltaan Seppo Matintalolta.

Taipale on tosin tulkinnut uutta pop-musiikkia aiemminkin. Muutama vuosi sitten hän levytti oman versionsa ruotsalaisen Kentin kappaleesta Dom Andra, joka kääntyi suomeksi muotoon Ihan kuin nuo toiset. Voi kuinka me sinua kaivataan -kappale valikoitui Taipaleelle sanoituksen kautta.

- Se on hieno teksti, siinä on niin paljon asiaa, Taipale kuvailee.