"Kirjailijan ammatti on yksi parhaimmista"

Vaasalaisella kirjailijalla Marko Hautalalla on tänä syksynä monta rautaa tulessa. Tekeillä on kuudes romaani, kirjoittajakoulutustakin tehdään sekä tietysti kirjallisuustapahtuma Vaasa Littfestin taiteellinen johtajuus. Päivät hoidetaan ns. byrokraattisia töitä ja yöt kirjoitetaan, sanoo Hautala.

Kotimaa
Marko Hautala
Kirjailija Marko HautalaMerja Siirilä / Yle

Marko Hautalan päivä- ja yörytmi ovat kunnossa. Käytännönasiat ja kirjailijana olemiseen liittyvät byrokraattiset työt pyritään hoitamaan alta pois päiväsaikaan. Yöt on käytännössä pyhitetty kirjoittamiselle ja mitä intensiivisempään vaiheeseen kirjoittamisessa Hautala menee, sitä myöhempään hän kirjoittaa.

- Nyt viime aikoina on mennyt kirjoittaessa kahteen jopa kolmeenkin saakka yöllä ja alkaa jo huomata, että unentarve on lisääntynyt. Koko ajan pitää kuitenkin kirjoittaa ja se aika haetaan kyllä aina jostain, kertoo Hautala.

Kuokkamummo ja jättiläiskalmari

Vuorokauden tunnit ovat Hautalalla tänä syksynä täynnä tekemistä. Parhaillaan on meneillään kuudennen romaanin kirjoittaminen ja samalla syntyy muitakin tekstejä, kuten runoja. Kirjailijan ammatti on Hautalan mielestä yksi parhaimpia ammatteja mitä olla voi.

Kaikki kirjoittaminen limittyy toisiinsa. Esimerkiksi uusimman kirjan syntyyn ovat vaikuttaneet Hautalan kirjoittamat runot. Samat aiheet vaeltavat tekstityylistä toiseen ja jossakin muodossa sitten yhdistyvät. Uusimman romaanin aihe tuli Hautalan lapsuudestaan muistamasta urbaanilegendasta.

- Mua alkoi kiinnostaa urbaanilegenda Kuokkamummosta, josta mun lapsuudessani Vaasan Suvilahdessa puhuttiin. Kaikki lapset pelkäsi sitä, kukaan ei ollut sitä kuitenkaan nähnyt mutta kaikki tiesivät tarinan. Se oli tällainen tyypillinen lasten mörkö. Minimi-informaatio vaan annettiin, että oli mummo ja kuokka ja se tappoi lapsia, muistelee Hautala.

Oli mummo ja kuokka ja se tappoi lapsia

kirjailija Marko Hautala

Hautala lukee paljon ja yleensä heti kun kirjoittamissessio on päättynyt. Palautuakseen.

- Luen paljon tietokirjoja ja se näkyy ihan konkreettisestikin teoksissani. Uusimman kirjan kohdalla kävi niin, että kiinnostuin salaperäisistä syvissä merissä asuvista jättiläiskalmareista ja luin sitten niistä tietokirjasta ja sitä kautta ne hiipivät uniini ja tarinaankin, kertoo Hautala.

Nuorten arvostus lämmittää

Hautalan viime vuonna ilmestynyt viides romaani Unikoira on ehdolla Äidinkielen opettajain liiton Nuori Aleksis -palkinnon saajaksi. Kirjailija Hautala pitää ehdokkuuttaan erittäin suuressa arvossa.

- Se on ihan mielettömän hieno asia ja sen valinnanhan tekivät lukiolaiset. Mulle on henkilökohtaisesti erittäin tärkeää, että nuoret lukevat mun kirjoja. Muistaa kuinka tärkeitä itselle jotkut kirjat ovat nuorena olleet, niin lämmittää kyllä kovasti.

Palkinnosta Hautalan kanssa kisaa viisi muuta romaania, jotka kolmekymmentä toisen asteen oppilasta eri puolilta Suomea on nimennyt parhaimpien lukemiensa kirjojen joukkoon. Palkinnonsaaja julkistetaan lokakuun 12.päivä.

Littfestissä kirjailijoita, kouluvierailuja ja jalkapalloa

Marko Hautalan syksyä täyttää myös kirjallisuustapahtuma Vaasa Littfest. Hautala on tapahtuman taiteellinen johtaja ja teemana tänä vuonna on Vieras Främmande. Tapahtuma järjestetään 8.11.- 9.11. Mukana on mm. Matti Rönkä, Katja Kettu, Maija Vilkkumaa ja Kjell Westö. Pohjalaisista kirjailijoista esille nousee Harri V.Hietikko ja Gunnar Bäckman.

Ohjelmassa on koululaisvierailuja, keskusteluja kääntämisestä ja kirjoittamisesta. Uutuutena on myös jalkapallo-ottelu suomalaisten kirjailijoiden jalkapallojoukkue FC Kynän ja Vaasan elävän kulttuurin yhdistyksen Volumen välillä. Ottelu pelataan sunnuntaina Kiiston kuplahallissa.