1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satakunnassa tehdään uraauurtavaa työtä skitsofrenian hoidossa

Skitsofreniapotilaiden hoitoa pyritään saamaan entistä avohoitopainotteisemmaksi. Sekä potilaat että omaiset ovat tyytyväisempiä avo- kuin sairaalahoitoon.

Kuva: Yle

Satakunnan sairaanhoitopiiri pyrkii viemään entistä enemmän hoitoa sinne, missä skitsofreniapotilas on eikä pitämään häntä laitoksessa. Avohoitojen monipuolisuus mahdollistaa laitoshoidon vähentämisen.

- Vuosien mittaan sairaalasta on siirrytty avohoitoon. Aiemmin psykoosipotilaat niin kuin skitsofreniapotilaatkin hoidettiin pääosin sairaalassa, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin avohoidon ylilääkäri Arto Rainerma.

Satakuntakaisista skitsofreniapotilaista 90 prosenttia on avohoidossa, johon on kehitetty erilaisia toimintamuotoja. Näitä ovat esimerkiksi kuntouttavat terapia- ja työterapiamuodot.

Avohoidon pitää olla riittävän kannattelevaa

Avohoidon lisääntyminen skitsofreniapotilaiden kohdalla on lisännyt niin potilaiden kuin omaisten tyytyväisyyttä. Asiaa on tutkinut Professori Jyrki Korkeala Turun yliopistosta. Hän muistuttaa, että avohoidon täytyy kuitenkin olla riittävän kannattelevaa.

- Siellä täytyy olla tällaista kotihoitoa mukana ja riittävää osaamista. Sellaisella voidaan korvata sairaalahoitoa, mutta ei siitä koskaan täysin eroon tietenkään päästä, kertoo Korkeala.

Potilaista 80 prosenttia joutuu jossain vaiheessa sairaalaan ja heistä 20 prosenttia ei tule enää yhden kerran jälkeen uudestaan.

- Kymmenen prosenttia kärsii niin pitkäaikaisista tiloista, että he tarvitsevat hyvin paljon sairaalahoitoa.

Avohoito yhteiskunnalle halvempaa

Korkeala kuvailee skitsofreniaa hyvin heterogeeniseksi sairaudeksi, joka ei vielä kerro kantajastaan kovinkaan paljon. Jotkut toipuvat hyvin nopeasti, toiset eivät.

- Kyllähän se on vakava häiriö suurimmalle osalle näistä ihmisistä. Mutta on sellaisiakin, joita ei tavallisista rivikansalaisista erota mitenkään, Korkeala sanoo.

Satakunnan sairaanhoitopiirin avohoidon ylilääkäri Arto Rainerma toteaa, että jos 1990-luvulla avohoidon resurssointi oli hieman retuperällä, niin nyt siihen on kohdennettu enemmän varoja.

- Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa, kun jatkuvasti puhutaan taloudesta, niin se tulee yhteiskunnalle myös halvemmaksi, mitä enemmän potilaita saadaan avohoitoon.