Hyppää sisältöön

Gartner: Kännykkäsovelluksia ladataan ensi vuonna 139 miljardia, kasvu hidastumassa

Tänä vuonna ladattavista sovelluksista yli 90 prosenttia on maksuttomia. Ilmaisten sovellusten osuus kasvaa edelleen.

Kuvankaappaus älypuhelimesta näyttää listan suosituimmista ilmaissovelluksista Applen verkkokaupassa 20. syyskuuta. Kuva: Yle Uutiset

Älypuhelinten sovelluksia ladataan tänä vuonna 102 miljardia kertaa ja ensi vuonna jo 139 miljardia, ennustaa tutkimusyhtiö Gartner.

- Latausten määrä kasvaa voimakkaasti vielä 2014, mutta myöhemmin kasvun odotetaan hidastuvan, Gartnerin tutkimusjohtaja Sandy Shen sanoo tiedotteessa.

Keskimääräinen latausten määrä laitetta kohti on alkuvuosina korkea, kun käyttäjät saavat ensi kertaa älypuhelimen ja ostavat niihin sovelluksia.

Ajan myötä sovellusten latausmäärä vakiintuu, kun käyttäjät tietävät, mistä sovelluksista pitävät ja pitäytyvät niissä, Shen arvioi.

Tänä vuonna ladattavista sovelluksista yli 90 prosenttia on maksuttomia. Ilmaisten sovellusten osuus kasvaa edelleen.

Mobiilisovellusten tuoma liikevaihto lienee tänä vuonna yhtiön mukaan 26 miljardia dollaria eli hieman yli 19 miljardia euroa.

Siitä lähes viidennes tulee sovelluksissa tehdyistä ostoksista, loput maksullisista sovelluksista.

Vuoteen 2017 mennessä sovellusten avulla tehtävät ostokset tuovat jo puolet sovelluskaupan, kuten Applen App Storen ja Googlen Playn liikevaihdosta.

Android-käyttäjät hankkivat enemmän sovelluksia

Gartner arvioi, että Applen iOS-laitteen käyttäjä lataa kuukaudessa keskimäärin 4,9 sovellusta. Vuoteen 2017 mennessä määrä laskee 3,9:ään.

Googlen Android-käyttöjärjestelmään käyttävät lataavat nyt kuukaudessa keskimäärin 6,2 sovellusta. Gartnerin arvion mukaan vuonna 2017 määrä on 5,8.

- Käyttäjät tapaavat käyttää samoja sovelluksia useammin sen sijaan, että lataisivat uusia, sanoo tutkimusjohtaja Brian Blau tiedotteessa.

Googlen Play-kaupassa tarjolla olevista sovelluksista 80 prosenttia on ilmaisia. Applen App Storessa sovelluksista vain 60 prosenttia on maksuttomia.