1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Silmäterä: Kun äidin mieli murtuu

Jan Forsströmin esikoisohjaus Silmäterä on viikonlopun kotimainen elokuvaensi-ilta. Forsström myös käsikirjoitti ja leikkasi tositapahtumiin pohjaavan elokuvansa itse. Erityisesti Silmäterän näyttelijäsuoritukset saavat kriitikoilta kiitosta.

kulttuuri
Pressikuva elokuvasta Silmäterä.
Emmi Parviainen elokuvassa Silmäterä.Making Movies Oy

Kokkolasta kotoisin oleva käsikirjoittaja-dramaturgi Jan Forsström on nyt myös elokuvaohjaaja. Hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa Silmäterä kertoo 7-vuotiaasta Juliasta ja hänen yksinhuoltajaäidistään Marjasta. Pienperheen elämä mullistuu, kun iranilainen Kamaran päättelee olevansa Julian isä, ja äiti huolestuu liikaa tyttärensä kohtalosta.

Jan Forsström kehitteli kahdesta uutisesta kirvonnutta aihettaan yli kymmenen vuoden ajan.

- Elokuvalla on vankka pohja todellisuudessa, mutta pidin huolen, ettei siitä voi tunnistaa alkuperäisten uutisten ihmisiä. Ikävä kyllä vastaavia tapauksia sattuu edelleen usein, Forsström sanoo.

Silmäterässä uhka tuntuu ensin tulevan perheen ulkopuolelta, mutta katsoja huomaa nopeasti, ettei Marja-äidin sisäinen maailmakaan ole mallillaan. Äidinvaistot ajavat yksinäisen ja väsyneen Marjan äärimmäisiin tekoihin.

Jan Forsström on käsikirjoittajana käsitellyt ennenkin mielen murtumisen teemoja.

Minua kiinnostavat ihmismielessä olevat haavat, joita emme itse välttämättä tunnista.

Jan Forsström

- Tarinankertojana minua kiinnostavat ihmismielessä olevat haavat, joita emme itse välttämättä tunnista, mutta jotka alkavat muokata käyttäytymistämme, Forsström kertoo.

Onnistuneet näyttelijävalinnat

Arvostelijoilta Silmäterä on saanut kiitosta varsinkin näyttelijävalinnoistaan.

Äitiä näyttelevä Emmi Parviainen on kuuluisan teatterisuvun jäsen. Hänen vanhempansa ovat Sanna-Kaisa Palo ja Jussi Parviainen, isoäitinsä Ritva Valkama ja isoisoisänsä Tauno Palo.

- Olin nähnyt Emmin lavalla ja olin todella innostunut näkemästäni. Hän myös suoriutui vaikeasta äidin roolistaan todella hyvin, Jan Forsström toteaa.

Elokuvan sydän on Luna Leinonen Boteron näyttelemä Julia-tyttö, jota ohjaaja suorastaan ylistää.

- Luna on poikkeuksellinen tyttö! Kävi erinomainen tuuri, kun löysimme hänet koekuvauksista.

Jan Forsström toivoo, että hänen elokuvansa tavoittaisi kaikenikäiset katsojat, vaikka elokuvien suurkuluttajat, nuoret, eivät Silmäterän tyyppisiä draamoja niin paljon katsokaan.

- En odota valtavaa menestystä, mutta on ihan mahtavaa jos jotkut sen löytävät ja siitä innostuvat. Ei välttämättä se määrä, vaan se laatu.

Lue seuraavaksi