1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paperipinot pois – valtuustoissa selataan nyt tableteilla

Osassa kaupunkeja valtuutettujen paperiset esityslista- ja liitepinot ovat alkaneet vaihtua kevyempään versioon nimittäin taulutietokoneisiin. Siirtyminen tablettien käyttöön on vielä melko tuore ilmiö, sillä valtuustoihin laitteita on hankittu parin vuoden ajan. Vaasassa iPadeihin vasta totutellaan.

Kotimaan uutiset
Vaasan kaupunginvaltuusto.
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan kaupunginvaltuutetut ovat hiljattain vaihtaneet paperiset esityslistat ja liitteet taulutietokoneisiin. Muutamissa kaupungeissa iPadejä on otettu käyttöön parina viime vuotena, muun muassa Turussa, Oulussa ja Pieksämäellä.

Vaasassa hankinnan hintalappu lähentelee 30 000 euroa, mutta summan on laskettu kuittaantuvan noin vuodessa vähenevien paperi-, kopiointi ja kuljetuskustannusten takia, kertoo hallintojohtaja Veli-Matti Laitinen. Näin on laskettu, vaikka edelleen 13 vaasalaisvaltuutettua saa paperitoimituksen kotiinsa.

Yksi heistä on kokoomuslainen valtuutettu Kari Pastuhov, joka luottaa toistaiseksi paperiin, vaikka kotona on iPad. Hän kuitenkin uskoo, että mieli saattaa vielä muuttua.

Kuvan zoomaaminen, siirtely ja asiakirjojen rullaaminen on paperilta vielä jotenkin helpompi hahmottaa.

valtuutettu Kari Pastuhov (kok.)

– Ainakin se on ollut kovasti harkinnassa, mutta toki tuo kuvan zoomaaminen, siirtely ja asiakirjojen rullaaminen ja muuta on paperilta vielä jotenkin helpompi hahmottaa, perustelee Pastuhov päätöstään.

"Kehityksen jarru" tarttui tablettiin

Moni skeptisesti tekniikkaan suhtautunut on kuitenkin kääntänyt kelkkansa. Itseään kehityksen jarruksi leikkisästi tituleeraava vasemmiston Taina Lehto taipui myös uuden tekniikan käyttöön – se tapahtui yllättävänkin nopeasti.

– Se oli varmasti joku tilanne, kun mää aloin siivota vuoden kokouspapereita kotoa ja niitä oli het kymmeniä kiloja. Silloin mää ajattelin, ettei tässä ole mitään järkeä, että jos voi päästä vähemmällä paperimäärällä, niin sen takia. Kehityksen vastustaja on siis sortunut iPadiin!, Lehto nauraa.

Kehityksen vastustaja on sortunut iPadiin!

valtuutettu Taina Lehto (vas.)

Kristillisten valtuutettu Heimo Hokkanen on jo kokenut tietotekniikan käyttäjä, eikä siksi ole kummastellut tablettiakaan. ATK-taiturilta löytyy hihastaan myös kikkakolmonen.

– Mulla on tällainen selauskynä: jos ei tykkää sormin pelata sitä, niin tällä saa siirreltyä sivuja, hän neuvoo ja jatkaa:

On siellä joitakin, jotka sanoo, että on pitkät kynnet tai muuta, ettei saa sivuja liikkumaan.

valtuutettu Heimo Hokkanen (kd.)

– Pääosin iPad on otettu valtuutettujen kesken myönteisesti vastaan. On siellä joitakin, jotka sanoo, että on pitkät kynnet tai muuta, ettei saa sivuja liikkumaan tai ongelmia on jotenkin muuten seurata esityslistaa, mutta sanon, että aikaa myöten siihen jokainen oppii.

Kokouksessa pelattiin ja päivitettiin facebookstatusta

Vaikka pääasiassa tablettitietokone on tarkoitettu esityslistan ja liitteiden selaamiseen, on iPad kokouksissa monenlaisessa käytössä. Valtuuston kokousta seuratessa ainakin yksi valtuutettu pelasi peliä ja useampi päivitti facebookstatustaan tai kommentoi sosiaalisessa mediassa. Sosiaalista mediaa voi tosin käyttää myös hyödyksi valtuustotyössä.

– Kyllähän mä sinne (facebookiin) nyt itse asiassa ilmoitin, että olen kaupunginvaltuuston kokouksessa, ja sitten tulee twiittailtua näistä kokousasioista siellä. Siellä osallistuu muutama muukin valtuutettu keskusteluun – ja sitten kansalaiset kyselee reaaliajassa, kertoo Kokoomuksen nuori valtuutettu Daniel Lahti.

On mukava autossa selailla vaikka facebookia, niin matka menee mukavasti.

Taina Lehto (vas.)

– On siitä (iPadista) sellainen ilo ollut, että kun mennään esimerkiksi mökille, jonne on pitkä automatka, on mukava autossa selailla vaikka facebookia, niin matka menee mukavasti, Vasemmiston Taina Lehto sanoo.

Mutta kysymykseen, käyttääkö hän facebookia myös kokousten aikana, Lehto nauraa:

– No en ole ihan rehellisesti kertaakaan käyttänyt!