1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Forssalaisnuoret: huumeet yleisiä katukuvassa

Huumeet ovat yleisiä Forssan katukuvassa, sanovat forssalaisnuoret. Käyttäjien joukossa on niin aikuisia kuin nuoria, ja huumeita piikitetään Hesen vessassa. Keskuskoulussa tällä viikolla paljastunut koululaisten huumejuttu on vain jäävuorenhuippu.

Kotimaan uutiset
Forssan Keskuskoulu
Eeva Hannula / Yle

Yhdeksäsluokkalaiset ovat Forssassa huolissaan vanhempien yläasteikäisten ja ammattikouluikäisten vapaa-ajanvietosta paikkakunnalla. Huumeisiin Forssassa törmää helposti riippuen siitä, missä liikkuu, kertovat nimettöminä pysyttelevät forssalaispojat. Pojat osallistuivat perjantaina Nuorten Harrastemessuille.

- Täällähän on narkkareita vaikka muille jakaa. En tiedä alaikäisistä, mutta täysi-ikäisiä nistejä kyllä on.

- Ei ne mitään kovin väkivaltaisia ole, tai mitä olen itse kuullut, niin ne ovat tommosia rentoja piripäitä.

Kyllä niitä näkyy tuolla joka paikassa. Kyllä ne piikittää Hesen vessassakin.

Forssalaispoika

- Kyllä niitä näkyy tuolla joka paikassa. Kyllä ne piikittää Hesen vessassakin, kiva mennä sinne sitten, kun ne vetää suoneen siellä.

- Täällä käytetään varmaan hamppua ja jotain muuta. Subutexia, kannabista, mitä kaikkea, erilisia pikkupillereitä. Amfetamiinia, kertovat nuoret.

Poikien mukaan huumeiden käytön syynä ei ole Forssa vaan kavereiden esimerkki ja tyhmyys.

- Noikin pojat, jotka jäivät kiinni, ovat käyttäneetennenkin, ei ne muuten olisi koulussa käytäis aineita.

Käytön syynä ei ole Forssa vaan kavereiden esimerkki ja tyhmyys.

Forssalaispoika

Forssassa oli paha huumeongelma 90-luvun alussa, jolloin lama koetteli kaupunkia. Ongelman kitkeminen vei vuosia.

Kaikkia aineita käytetään

Forssan A-klinikan johtaja Tarja Nurmi-Niemelä vahvistaa, että Forssassa on tarjolla kaikkia mahdollisia aineita. Eniten käytetään kannabista, subutexia ja amfetamiinia.

Nuorten aineidenkäyttö nousi tällä viikolla julkisuuteen Forssassa, kun poliisi alkoi tutkia Keskuskoululla epäiltyä huumausaineiden käyttörikosta. Rikoksesta epäillyt pojat olivat olleet koulussa päihteiden vaikutuksen alaisena.

Harrastemessuilla kiinnostivat kanit ja nyrkkeily

Forssan ammatti-instituutin opiskelijat esittelivät perjantaina messuilla harrastemahdollisuuksia, jotta nuoret löytäisivät mielekästä tekemistä.

- Ajankohta tapahtuman järjestämiselle osui nappiin, sillä vastikään julkisuuteen noussut huumejuttu on selvä esimerkki siitä, että nuorten pitäisi löytää harrastusta ja tekemistä, ettei ajaudu noihin piireihin, sanoo Karoliina Eskola Forssan ammatti-instituutista.

Tapahtumalla haluttiin ehkäistä nuorison syrjäytymistä ja löytää heille uutta tekemistä. Moni nuori lopettaa syystä tai toisesta vanhan harrastuksensa juuri peruskoulun loppupuolella.

- Harrastuksien kautta löytyy hyviä kavereita, eikä tarvitse olla kadulla ja miettiä mitä mä teen viikonloppuisin.

Lue seuraavaksi