1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Savuherkkuja saa myös pallogrillistä

Pallogrilli korvaa hankalat ja kalliit savustuslaatikot ja uunit kotikäytössä. Parilla käyttövinkillä ja karkeammalla savustusrouheella syntyy savukalaa tai savulla sävytettyjä pihvejä tai paisteja.

ilmiöt
Kaloja kypsyy grillissä
Pertti Lampinen / Yle

Savustettaessa otetaan käyttöön hiilien sijasta grillibriketit. Briketit saa syttymään helpoimmin pari kymppiä maksavassa metallimukissa, josta ne kaadetaan hehkuvina grillin hiiliritilälle. Briketit sijoitetaan alustan toiseen reunaan. Näin suurin osa kypsennysalueesta jää hellällä epäsuoralla lämmöllä kypsyvälle ruualle.

Savustaminen tapahtuu sopivasta puusta tehdyllä karkeahkolla rouheella. Kourallinen rouhetta liotetaan kosteaksi ennen käyttöä ja lisätään suoraan kuumien brikettien päälle. Savustettava ruoka asetetaan yläritilälle briketeistä vapaalle puolelle ja suljetaan kansi.

Lämpötilaa säädellään brikettien määrällä ja säätämällä pallogrillin vetoluukkuja. Savustusaika riippuu savustettavan raaka-aineen koosta.

Kalaherkkuja

Helpoin savustettava on kala ja valikoimaa riittää, koska kaikki kalat soveltuvat savuun. Rasvaiset lohi ja kirjolohi ovat vasta-alkajan ystäviä, koska ne ovat rasvaisia eivätkä kuivu, vaikka kypsennysaika vähän venähtäisikin.

Kirjolohesta poikittain leikatut 4-5 sentin kappaleet kypsyvät 25-35 minuutissa ja lohifileestä leikatut 3-4 sentin kappaleet kypsyvät hieman nopeammin. Myös muikku on erittäin mehevä, mutta se vaatii savustajalta tarkkuutta pienen koon vuoksi.

Kuha valmiina grillissä
Kultainen väri ja helposti irtoava selkäevä kertovat kypsästä kalasta.Pertti Lampinen / Yle

Kotimaiset rasvattomat kalat kuten ahven ja kuha ovat myös savuherkkuja. Jos savuun pannaan reilusti kiloinen kuha, kannattaa varautua 35 - 45 minuutin kypsennykseen.

Savustuksen ensiminuuteilla ei kannata avata grilliä vaan odotellaan rauhassa ainakin kymmenisen minuuttia kunnes savun pursuaminen grillin raoista loppuu. Nopea vilkaisu kannen alle kertoo oliko savustusrouhetta riittävästi. Sitä voi myös lisätä, jos haluaa tummemman ja savuisemman lopputuloksen.

Evät kertovat kypsyysasteen

Kun kalat näyttävät hyvältä, kokonaisen kalan kypsyyttä voi testata kokeilemalla irtoaako selkäevä helposti "juurineen". Kun koko evä irtoaa kerralla, on kala kypsä. Pienempiä kaloja tai kalafileitä savustusmestari tietysti maistaa ja päättää, onko herkku valmis nautittavaksi.

Pari vinkkiä lisukkeiksi

Joka ruokakaupasta saa tartarkastiketta, joka on hyvä kaveri savukalalle. Keitetyistä perunoista parasta on siikli-lajike. Coleslaw-salaatti sointuu paitsi savukalaan niin myös muihinkin grilliherkkuihin hienosti ja se on erittäin helppo valmistaa.

Omaa mielikuvitusta voi käyttää kasvispaistokseen, johon tulee pilkottua omenaa, punasipulia, fenkolia, retiisiä ja viimeiseksi lisättävä keitetty punajuuri. Nopea kypsennys kuumalla pannulla esimerkiksi tmjamilla ja rosmariinilla maustaen. Ja herkku on valmista nautittavaksi.

Lue seuraavaksi