Tammet tehneet runsaasti terhoja - oraville riittää evästä

Metsätammi on Itä-Suomen leveyksillä suhteellisen harvinainen puu. Tänä vuonna tammenterhoja on tullut runsaasti. Puun leviämisen kannalta siemenen alkuperä on olennainen.

luonto
Tammipuu
Yle

Tammet ovat tehneet Pohjois-Karjalassa tänä vuonna melko hyvän terhosadon. Puu oli aiemmin Suomessa yleinenkin, mutta ilmaston lämpötilojen vaihdellessa metsätammen levinneisyys on rajoittunut Suomessa etelään.

- Periaatteessahan se menestyy istutettuna tuonne Oulun korkeudelle asti. Pohjois-Karjalassakin puuta on itsestään levinneenä. Ilmastollisestihan se pärjää täällä hyvinkin, sanoo Joensuun kasvitieteellisen puutarha Botanian puutarhuri ja hortonomi Yrjö Vähäkallio.

Vähäkallion mukaan tammen menestymisen kannalta olennaisinta on terhon alkuperä.

- Mitä lähempää näitä seutuja terhot on kerätty, sitä paremmin ne myös menestyvät.

Närhi tärkeä levittäjä

Metsätammea hakattiin aikoinaan runsaasti laivapuuksi sen laadun takia. Nykyisin tammen levinneisyyden kannalta tärkeässä osassa ovat närhet, jotka kuljettavat terhoja pitkiäkin matkoja.

- Närhet hakevat tammenterhoja ja kuljettavat niitä pitkienkin matkojen päähän. Ne jemmaavat ne maaperään sillä ajatuksella, että löytävät ne myöhemmin. Osa niistä jää kuitenkin maahan, Vähäkallio kertoo.

Puun leviämisen kannalta suurimpia esteitä ovat oravat ja jänikset, jotka käyttävät siemenosaa ravinnokseen. Monissa pihoissa käykin tänä syksynä kova "tikujen" ja "takujen" kuhina.