1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Moskovan biennaali tekee nykytaidetta tutuksi venäläisille

Moskovan biennaalin päänäyttely avautui yleisölle perjantaina. Viidettä kertaa järjestettävä kansainvälinen taidetapahtuma tarjoilee nykytaidetta venäläisille yhteensä yli kuudenkymmenen näyttelyn voimin. Nykytaiteen arvostus on Venäjällä nousussa, mutta suuri yleisö luottaa yhä perinteisempään taiteeseen.

kulttuuri
Japanilainen taiteilija Maya Onoda valmistelee Kaleidoscope-teostaan Moskovan biennaalia varten.
Japanilainen taiteilija Maya Onoda valmisteli Kaleidoscope-teostaan Moskovan biennaalia varten 19. syyskuuta.Juri Kochetkov / EPA

Moskovan biennaalin päänäyttelyssä on esillä yli seitsemänkymmenen taiteilijan töitä neljästäkymmenestä maasta. Suomea Moskovassa edustaa maamme kansainvälisesti menestynein nykytaiteilija Eija-Liisa Ahtila.

Näyttely kantaa nimeä _Bolshe sveta - Lisää valoa _ja sen kuraattorina toimii Sydneyn biennaalia viime vuonna johtanut Catherine de Zegher.

- Uskon enemmän neuvotteluun kuin provokaatioon. Taide on väline, joka muuttaa asioita hitaasti. Mielestäni kaikki näyttelyn työt ovat hyvin poliittisia, mutta niihin tulee paneutua kunnolla, Catherine de Zegher kertoo.

Kansainvälisten huippunimien lisäksi Moskovan Biennaali tuo näkyvästi esille venäläistä nykytaidetta, joka haastaa venäläistä yhteiskuntaa ja poliittista järjestelmää.

Yhdeksästätoista venäläis- ja ukrainalaistaiteilijasta koostuvan Kollektiv Avtorov ryhmän teos sai alkunsa Moskovassa toukokuussa pidetystä nykyhallintoa vastustavasta mielenosoituksesta.

- Taiteilijalle taide on valtaa. Kahden vallan – poliittisen ja taiteellisen vallan - välille voi syntyä dialogi. Mielestäni yhteiskunnan ja vallan rakenteita pitää painostaa kaiken aikaa, taiteilijaryhmän jäsen Vlad Jurashko pohtii.

Näyttelyvieras katselee kenialaistaiteilija Wangechi Mutun Blackthorne series -teosta Moskovan biennaalin näyttelyssä.
Näyttelyvieras katseli kenialaistaiteilija Wangechi Mutun Blackthorne series -teosta Moskovan biennaalin näyttelyssä 19. syyskuuta.Juri Kochetkov / EPA

Nykytaide ei ole massojen taidetta

Nykytaide ei nauti Venäjällä vielä samanlaista arvostusta kuin lännessä, mutta sen asema on vakiintumassa. Siitä kertoo myös Moskovan biennaalin valtava budjetti, joka on kymmenkertainen verrattuna Venetsian biennaalin. Vajaasta neljästäkymmenestä miljoonasta eurosta yli puolet tulee Venäjän kulttuuriministeriöstä.

Nykytaide ei kuitenkaan liikuta Venäjällä vielä suuria yleisömassoja.

- Nykytaide jos mikään liittyy yksilön identiteetin kehittymiseen, itsensä tiedostamiseen. Venäjä on kuitenkin vielä kollektiivisen tietoisuuden maa, miettii Maneesi-näyttelyhallin taiteellinen johtaja Andrei Vorobjov.

Lue seuraavaksi