1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arno Kasvi: "Kasvukausi ollut poikkeuksellisen hyvä"

Joka syksy päästään maistelemaan kasvukauden satoa, mutta tänä vuonna luontoäidin anti on poikkeuksellisen onnistunut ja runsas. Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi hehkutti kasvukauden upeutta syyskuun Yle Turun Puhu Kasville! -lähetyksessä.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Yle Turun Radion studio pursuaa vihreyttä ja vehreyttä, kun emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi on saapunut Ruissalon-kodiltaan kaupunkiin tekemään Puhu Kasville! -lähetystä. Maan antimista mukaan on tarttunut esimerkiksi mehevän vehreitä ja tumman vihreitä mangoldeja sekä lehtisellerin varsia.

- Näitä ei ihan vielä osata käyttää niin paljon ja hyvin kuin pitäisi, Kasvi päivittelee mangoldit kädessä.

Hän kaivaa seuraavaksi esiin ananaskirsikkaa muistuttavia, pyöreitä hedelmäntapaisia.

On ollut tosi pitkä ja hyvä kasvukausi, erityisesti kaikille keittiökasveille.

Arno Kasvi

- Katsos nyt näitä tomatilloja. Ihania - ja helppoja kasvattaa! huikkaa Arno Kasvi ja myöntää, että tomatillo on ananaskirsikan isoveli.

Miksei niitä sitten saa vaikkapa torilta tähän aikaan vuodesta, jos ne niin helppoja kasvatettaviakin ovat?

- Niinpä! Sanopas se! huikkaa Kasvi arvoituksellisesti.

Kasvukausi ollut poikkeuksellisen pitkä

Arno Kasvi yltyy kehumaan erinomaisen pitkää ja poikkeuksellisen hyvää kasvukautta.

- Toukokuusta alkaen tähän päivään olosuhteet ovat olleet erinomaiset kaikkien kasvien kasvaa. Voi kyllä sanoa, että tämä on ollut erinomaisen hyvä kesä. On ollut tosi pitkä ja hyvä kasvukausi erityisesti kaikille keittiökasveille. Satoa tulee nyt ovista ja ikkunoista, jos on vähänkään kasvejaan hoitanut, Kasvi julistaa.

- Se, joka ei tänä vuonna satoa ole saanut, niin saisi kyllä vaihtaa alaa!

Se, joka ei tänä vuonna ole saanut satoa, saisi kyllä vaihtaa alaa!

Arno Kasvi

Kasvi maistattaa muikean hapanta hedelmää, jonka aromeissa on jotain samaa kuin omenassa. Kvitteni on hänen mukaansa mainio raaka-aine hilloon.

- Tässä on paljon ligniiniä. Kvittenistä keitetty hillo käyttäytyy kuin vanhanajan marmeladi eli sitä voi melkein leikata.

Happamuus vaatii kyllä paljon sokeria.

- Muikea se kyllä on ilman kunnollista määrää sokeria, Kasvi myöntää.

Miksei meillä, kun kerran muuallakin

Arno Kasvi palasi juuri äskettäin Etelä-Koreasta Suomen Dendrologisen seuran matkalta. Siellä hän kertoo nauttineensa päivittäin paikallisia vihanneksia.

- Jälleen kerran totean, että harmittavaisen vähän suomalaiset käyttävät kotimaista tuoretta satoa ruuanvalmistuksessa.

Esimerkiksi mehevät, tänä kesänä melkein itsestään kasvaneet köynnöspavut imevät wokkipannussa itseensä erinomaisia aromeja, vaikkapa ylikypsästä possusta tai kananlihasta.

Arno Kasvi

Kasvi kannustaa ihmisiä rohkeisiin kokeiluihin kotikeittiöissä.

- Esimerkiksi nämä mehevät, tänä kesänä melkein itsestään kasvaneet köynnöspavut imevät wokkipannussa itseensä erinomaisia aromeja vaikkapa ylikypsästä possusta tai kananlihasta. Kotimaisen maissin maku on vailla vertaistaan ja herkullisia, erilaisia chilejä on kasvanut ihmisillä ihan ikkunalaudoillakin. Katsopas vaikka tätä! Kasvi huudahtaa ja nostaa esiin joulukellon muotoisen, kirkkaanpunaisen chilipaprikan. Sen lajinimi on tietenkin Christmas Bell.

- Eikö olekin upea? Kasvi kyselee, eikä kukaan ole eri mieltä.

Erityisesti tänä vuonna suomalainen syyssato ansaitsee ylistyssanoja.